Идеи за коледни подаръци от Bosch


С края на годината наближават и очакваните Коледните празници. Време за повече радост, за повече внимание към близките хора, време за подаръци. Всеки се радва, цени и обича този материален израз на внимание. А както се знае, умело подбраният подарък носи не по-малко радост и на този, който го прави.
Изборът на добър и „по мярка” подарък е трудна задача, защото изисква познаване на интересите, наклонностите и потребностите на този, за когото е предназначен. За домашния майстор, човекът със сръчни ръце и изобретателна, творческа мисъл, независимо от пола и възрастта, това със сигурност може да бъде добрият инструмент. Качественият инструмент буди радостно вълнение не само при получаването му еднократно, а и всеки път, когато бъде взет в ръка за свършване на една или друга работа. Както се знае „Инструментът прави майстора“. Това важи с пълна сила и за домашния майстор, защото за него работата е по-често удоволствие.
За да бъде щастието пълно, както биха казали старите българи – инструментът трябва да бъде и от сой, защото марката винаги има значение. Качественият инструмент радва и окото, и ръката, която го държи. Добрите инструментите се ползват години наред.
Водени от подобни добри намерения, месец преди Коледните празници, решихме да хвърлим око, при това не за пръв път, към чувала с подаръци от „голямата работилница” на Bosch. И за да не бъдем обвинени, недай си боже в сексизъм, подбрахме такива, които са еднакво подходящи за нежната женска, крехката детска или здравата мъжка ръка. Инструменти от първа необходимост за всеки дом. Така персоналният подарък се превръща в общо използваема придобивка за дома.

 

Акумулаторна миниотвертка PushDrive
Тази компактна акумулаторна отвертка е сред последните новости в продуктовата листа на Bosch. На пазара е от октомври т.г. Както подсказва англоезичното й име, най-характерното за този очевидно немски по рождение инструмент, е начинът й на задействане. При нея липсва пусковият бутон за включване на електродвигателя. Той се задейства щом отвертката бъде леко притисната към винта. Този необичаен начин на включване следва логическата последователност при работа. Върхът на отвертката (на бита) се поставя в шлица на винта и с лек натиск тя започва да работи.

Друго предимство на тази отвертка, по наше мнение, е правата й форма. Благодарение на това, както и поради неголемите й размери – дължина 182 mm и диаметър 38 mm, отвертката безпроблемно се побира дори и в джоба на панталона. Практично и удобно. За разлика от повечето миниотвертки със същото захранващо напрежение и възможности, които имат характерната пистолетна форма, с правата отвертка се работи по-удобно. Това е особено осезаемо при някои труднодостъпни места – например при монтиране на релсите за водене на чекмеджета в тесен шкаф, при завиване на винтове откъм долната страна на даден предмет и др. Правата форма на отвертката улеснява работата и затова, че силата на натиск, необходима за сигурното задържане на бита в шлица на винта, се предава по неговата осeва линия.
Отвертката има разположен върху тялото удобен за задействане с палеца на ръката, превключвател за избор на посоката на въртене. Когато той бъде поставен в средно положение, въртенето на вала се блокира и отвертката може да се използва като обикновена механична отвертка. Това позволява дозавиване на винта в случай, че въртящият момент на отвертката не смогва да преодолее силно нарасналото съпротивление на материала. По-често до този начин се прибягва, когато се налага внимателно завиване на винтове с малък диаметър, за да не бъдат скъсани или шлицът им, повреден.

Отвертката развива максимален въртящ момент 2,5 Nm в условия на „меко завиване“ (в меко дърво) и 5 Nm при „твърдо завиване“ (в метал). По данни на производителя отвертката е способна да завива винтове за дърво с диаметър до 5 mm.
Тестовете, които проведохме, показаха, че завиването на винт Ø5 е граничната възможност на отвертката, и то при мека иглолистна дървесина. С риск да я повредим, тя успя да се справи дори с екстремното натоварване при завиване на винт Ø5х50 в същата дървесина. Това, естествено, не е задача, а и не би трябвало да се очаква подобен подвиг от представител на този клас акумулаторни отвертки със захранващо напрежение 3,6 V.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото