Избор на триончета за саблен трион


Поставяйки точката в края на статията за новите саблени триони на Bosch GSA 1300 PCE и GSA 1100 E, у нас се загнезди убеждение, че работата не би била завършена, ако не допълним темата с преглед на триончетата, с които работят този вид триони. Защото именно от тях в много голяма степен зависят възможностите за рязане на различни материали. Оттук и сферите за приложение на електрическия трион, производителността и качеството на рязане. Задачата ни да направим такъв преглед бе улеснена от факта, че Bosch е не само водещ производител на електроинструменти, но също така и на инструментите, с които те работят – триончета за цялата гама електрически триони (саблени, прободни, тандем-триони и др.), свредла за метал и дърво, свредла и боркорони, шила и длета за пробиване и къртене в строителни материали и много други. Високото качество на тези инструменти и унификацията на системите за захващане към машината обясняват голямото им търсене не само за електроинструментите на Bosch, но и за всички останали марки.
Само каталогът с триончета за саблени триони от най-разпространеният вид с универсална опашка, чрез която те се закрепват към машината, наброява 29 страници. Всеки, който се интересува може да избере необходимите му триончета от българската Интернет страница на Bosch, а ние ще улесним този нелек поради голямото многообразие избор, като хвърлим светлина върху основните групи триончета според специализацията им за рязане на различни материали.
Най-общо казано триончетата се подбират според вида на рязания материал, желаното качество на срязване, дебелината на материала и начина на рязане – праволинейно или криволинейно. Групирани са най-вече според вида на материала, за чието рязане са предназначени. За по-лесно разпознаване триончетата във всяка група имат характерно оцветяване и наименование, а в каталозите се използват лесно разбираеми пиктограми, обозначаващи вида на материала, вида и качеството на среза, и др.

Триончета за рязане на мека и твърда дървесина без пирони

Те са оцветени в сиво и са изработени от въглеродна стомана (HCS).
basic for Wood – триончета с универсално предназначение за грубо рязане на дървесни материали.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото