Изхвърлящи мебелни панти

В няколко статии през тази и миналата година публикуваме проекти за изработване на мебели, чиито врати са окачени на изхвърлящи панти. Те са най-разпространеният вид и поради това се предлага голямо разнообразие от модели. Използването и монтирането им немалко тънкости, които трябва да се познават.
Ето защо тук се връщаме по-подробно към тайните на този вид панти.

Измежду всички видове панти изхвърлящите се използват най-често за монтиране на вратичките на различни шкафове, били те библиотечни, на гардероби или кухненски мебели. Причините за това са няколко. Изхвърлящите панти позволяват различни варианти за монтиране на вратичките, така, че те да припокриват изцяло или отчасти кантовете на страниците на шкафа, или пък да влизат в него, като кантовете им почти опират до страниците, тавана и пода на шкафа. Характерна за тях е и възможността при някои модели вратичките да се отварят под ъгъл по-голям от правия – най-често 110°, а има и панти, които позволяват отваряне до 165°, че и повече. Друго, много голямо предимство на изхвърлящите панти е, че позволяват регулиране на местоположението на вратичките. В известни граници те могат да се изместват странично и по височина, могат да бъдат завъртани, отдалечавани или приближавани до тялото на шкафа. Следващо предимство на изхвърлящите панти е сравнително здравото им монтиране към вратичките, които по правило са тънки (16-18 mm) и най-често са изработени от материал (например ПДЧ), който не задържа устойчиво винтовете. Има специални изхвърлящи панти, пригодени за окачване на съвсем тънки остъклени вратички, и други, предназначени за монтиране на дебели до 43 mm врати с рамка от масивна дървесина. Повечето имат вградена пружина, която при затворено положение на вратата я притиска към тялото на шкафа, подобно на шнапер.
Този вид панти са познати у нас и от по-рано – отпреди отварянето на страната ни към световните пазари. Вярно е също така, че представата за тях е обременена с не особено добра стара слава от лошото качество на местното производство. Все още има кухни, обзаведени с нескопосани според съвременните стандарти шкафчета, чиито вратички се надпреварват да падат или да се килват безпомощно встрани. Все още не са забравени „номерата” на произвежданите у нас преди години изхвърлящи панти с пластмасови глави и лесно чупещи се шарнири, да не говорим за винтчетата, които, рано или късно, все успяват да се изскубнат от ронливата плоча ПДЧ.
Всичко това вече е история, защото ни пазара може да се намери богат асортимент от най-различни модерни с добро, а някои и на световно ниво, качество. С тях може да се изпълнят всевъзможни варианти за окачване на малки и големи врати.
Сред марките със световна известност се нарежда и немската фирма Hettich, която е еталон за качество и новаторски решения. Тази марка стана популярна в България благодарение на усилията на доскоро единствения официален вносител фирма „Киров“ АД, след което , както по правило най-често става, Hettich откри представителство у нас, което пое в ръцете си задачата, а и отговорността, да продължи налагането на обкова за мебели с тази марка.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото