Инверторен заваръчен апарат RD-IW15


Сред новите машини от серията Raider, които подбрахме да представим в този първи за годината брой на „Направи сам“, най-силно впечатление прави новият инверторен заваръчен апарат RD-IW15. Убедени сме, че той ще предизвика интерес сред читателите на списанието и на пазара на електроинструменти. За това красноречиво говори и фактът, че за месец, откак списанието е изцяло достъпно в Интернет, броячът показва, че измежду привличащите силен интерес статии е представянето на първия заваръчен апарат Raider от този вид, RD-IW11, който „Евромастер“ пусна на пазара през 2008 г. Статистиката е безгрешна, а интересът към този вид електрожени има своето съвсем логично обяснение. За това още в началото трябва да кажем, че новият модел RD-IW15 значително превъзхожда предшественика си по технически характеристики, а е и значително по-евтин от него. Този странен на пръв поглед факт има своето обяснение. При този вид електрожени решаващо е не количеството на материала, вложен в намотките и сърцевината на трансформатора, както е при обикновените променливотокови заваръчни трансформатори, а електрониката – сфера която се развива с главоломни темпове и в която държави от Далечния изток заемат челни позиции.
Кои са предпоставките за успех на RD-IW15 на нашия пазар?
» Електродъговото заваряване е най-често използваният и достъпен метод за неразглобяемо, много здраво съединяване, основно на стоманени профили, при изграждане на различни метални конструкции. Поради това заваръчните апарати, наричани просто електрожени, отдавна са намерили своето място както в занаятчийската, така и в домашната работилници.
» Инверторните апарати за електродъгово заваряване направиха революция в развитието на тази техника и безапелационно изхвърлят от пазара старите далеч по-несъвършени и неудобни за работа променливотокови заваръчни трансформатори.
» Тези апарати рязко стесниха границата между професионалната и любителската практика, защото с тях и хора с начални умения и малка практика са в състояние да правят качествени заварки с обмазани електроди, включително вертикални и таванни шевове. Те направиха по-масово достъпни и доскоро смятаните за единствено изпълними при професионални условия и техника заварки в защитна среда от инертни газове, което пък значително разшири палитрата от метали, които може да бъдат заварявани, дори и в домашни условия.
» Новият модел RD-IW15 значително надвишава възможностите на предшественика си по всички технически показатели, подлежащи на измерване.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото