Инструменти на Knipex за премахване на изолация от електрически проводници


Knipex предлага гама инструменти, специализирани за премахване на изолацията от различни видове електрически кабели – захранващи (едножилни и многожилни, едножични и многожични), кабели за пренос на данни (LAN и др.), коаксиални кабели. В зависимост от вида на кабела това е трудоемка, отнемаща време операция, която същевременно крие риск от повреда на изолацията на някой от проводниците при многожилните кабели.
При по-дебелите многожилни кабели, често и при коаксиалните, изтеглянето на прерязаното парче външна изолация става трудно, особено когато то е по-дълго. Ето защо, често се налага и надлъжно срязване на изолацията. Когато това се прави с обикновен макетен нож, вероятността от повреда на изолацията на вътрешен кабел или ширмовката при коаксиалния кабел също не бива да се подценява. Нещата допълнително се усложняват, когато се работи в края на вече монтиран кабел, при фиксирана дължина, когато грешките не могат или е трудно да бъдат коригиране чрез изтегляне на ново парче кабел.
Ето защо с голям интерес подхванахме да изпробваме предоставените ни от „Ташев-Галвинг“ ООД инструменти на Knipex. За илюстрация предпочетохме да използваме висококачествените снимки на производителя.
За да не се повтаряме, предварително ще кажем, че тялото на описаните тук инструменти е изработено от здрава, армирана със стъкловлакна, пластмаса.

 

KNIPEX ErgoStrip
KNIPEX ErgoStrip е носител на престижното отличие за дизайн iF през 2017 г., което се присъжда ежегодно от iF Международния форум по дизайн (IF International Forum Design) със седалище в Хановер, Германия.

Това е универсален инструмент за лесно, бързо и прецизно премахване на изолацията от показаните на снимката разновидности на електрически кабели, включително на кабели за влажни помещения с усилена (дебела) изолация (кабели от 3х1,5 mm² до 5х2,5 mm²). Подходящ е за премахване на изолацията от проводници с напречно сечение от 0,2 mm² до 4 mm², както и на многожилни проводници с диаметър Ø8 – Ø13. Също така се използва при коаксиални кабели с диаметър Ø4,8 – Ø7,5 и многожилни кабели за пренос на данни с диаметър Ø8 – Ø13.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото