„Интелигентни“ акумулаторни винтоверти от серията XR на DeWALT

DeWALT1
Преди три години представихме в „Направи сам“ за пръв път новото поколение акумулаторни инструменти на DeWALT, наречено Extreme Range. Всяка от принадлежащите към новата фамилия машини носи обозначението XR. За пълнота ще добавим, че това поколение електроинструменти съдържа и една подгрупа, създадени за работи при екстремно високо и продължително натоварване, които носят обозначението XRP (Extreme Range Professional).
Новата фамилията XR обхваща широк кръг от различни по вид акумулаторни електроинструменти за пробиване на отвори, завиване и развиване на винтове, болтове и гайки, за рязане на различни материали. Тук не става дума за механичен сбор от инструменти, а за цялостна комплексна производствена програма, целяща да предостави на клиентите и почитатели на тази обвеяна с над 90-годишна слава марка, възможно най-производителни и мощни, дълготрайни и удобни акумулаторни електроинструменти за качествено извършване на широк спектър от различни по вид дейности. Всеки един инструмент от фамилията XR е носител на последните технически новости, а всеки един негов детайл е старателно изпипан и проверен.
Новата фамилия е базирана на ново XR поколение литиево-йонни батерии с работно напрежение 10,8, 14,4 и 18 V и различен капацитет. Реализирана е идеята за пълна взаимозаменеямост на батериите с едно и също напрежение. Това дава широки възможност за избор и комбиниране на батериите с оглед на характера на работата и икономически ефективното използване на една батерия за работа с повече машини.
Създадена преди три години фамилията XR на DeWALT търпи непрестанно развитие и към днешна дата това най-ярко се свързва с масовото навлизане на безчетковите електродвигатели, както и с най-новата литиево-йонна батерия на DeWALT с напрежение 18 V и капацитет 5 Ah.
2
От предлаганите към момента акумулаторни инструменти от фамилията XR подбрахме три модела, които добре илюстрират качествата и възможностите на новото поколение. Това са моделите DCD737D2, DCD790D2 и DCD790P2. Първият представлява винтоверт-бормашина с наличие на ударно действие, което позволява пробиване на отвори и в строителни материали, основно тухлен зид. Другите две машини са класически винтоверти-бормашини, които еднакво добре пробиват отвори в материали, за които не е необходимо прилагане на ударно действие върху свредлото и също така са основният инструмент за бързо и същевременно прецизно завиване на винтове. Този вид машини са безспорно най-често използваните сред акумулаторно захранваните инструменти, а работните напрежения 14,4 и 18 V разширяват диапазона от дейности, свързани с пробиване на отвори с по-голям диаметър, както и за завиване на големи винтове, характерни за строителното дърводелство.
Докато първите два модела се доставят с акумулаторни батерии с капацитет 2 Ah, моделът DCD790P2 се доставя стандартно комплектован с най-мощната засега акумулаторна батерия на DeWALT с капацитет 5 Ah.
За по-голяма прегледност и улесняване на съпоставката между трите модела представяме техните основни технически характеристики в табличен вид. Вижда се, че извън споменатите вече, различията между трите машини като габарити, маса, възможности за пробиване на отвори в дърво и метал не са големи. Моделът DCD737D2 е малко по-дълъг, което се дължи на наличието на ударния механизъм, а DCD790P2 е най-тежък, което пък е в резултат на мощната батерия.
4
И трите модела имат двускоростни механични редуктори, което в съчетание с плавното регулиране на честотата на въртене позволява по-прецизно задаване на оптималния режим на пробиване или завиване на винтове. Трите имат механизъм за ограничаване на големината на максималния въртящ момент на 15 нива. Разликата, макар и минимална, в максималната големина на въртящия момент на машините се дължи на разликата в захранващото напрежение и съответно на по-голямата мощност на електродвигателите, работещи с напрежение 18 V.
Сега ще се опитаме да вникнем в същността на обозначението XR (Extreme Range), както и да разгледаме какво влага DeWALT в понятието „интелигентни“, с което окачествява най-новото поколение акумулаторни инструменти от фамилията XR. Същото се отнася и за по-професионалната серия XRP, ако е възможна такава класация, защото от десетилетия марката се свързва именно с професионалния инструмент.
За съжаление от година на година буквално всички производители все по-малко умеят или желаят да разясняват грамотно същината на техническите новости и решения, които влагат в своите продукти. Вместо това прибягват до привличащи вниманието рекламно звучащи наименования, към недостатъчно информативни графични изображения и най-вече общообразователни филмчета, които заместват подробните, технически издържани описания. Това съвременно явление навярно има своето обяснение, тема, която не е предмет на тази статия.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото