Интелигентно външно осветление с високочестотни сензори iHF

Читателски въпрос:
„Има ли сензор, който не се задейства от животни? Както е при охранителните сензори.“
Александър

С непрестанното нарастване на броя на публикуваните на сайта на списание „Направи сам“ статии (към октомври 2012 – общо 1061) и все по-голямата читателска аудитория (над 1 млн. посещения общо само за първите 9 месеца на 2012 г.) лавинообразно се увеличава и количеството на читателските писма, които получаваме в редакцията. Стремим се на всеки от читателите да отговаряме – било лично, било като препращаме запитванията към компетентни по конкретната тема фирми и те отговарят директно на поставените въпроси. Отговорите на въпроси, които по наше мнение, представляват интерес за по-широк читателски кръг и подходящо допълват информацията, съдържаща се в дадена статия, публикуваме на сайта.
Запитването на читателя, който се е представил само с малкото си име – Александър, е от тези, които изискват по-подробно проучване, защото засягат тема, за която може да прибегнем към познатото клише, че представлява „голям обществен интерес“. Затова отговорът на така зададения кратък въпрос прерасна в самостоятелна статия.
Неговият въпрос е породен от прочитане на статията „Професионални светодиодни прожектори Steinel XLED 10 и Steinel XLED 25“ . В нея са описани светодиодни прожектори от професионалната серия на водещата в сферата на осветителните тела немска фирма Steinel. Макар и да използват най-модерните и енергоспестяващи източници на светлина, каквито към момента са светодиодите (LED), тези прожектори, както и всички осветителни тела за външна употреба досега имат пасивни инфрачервени сензори за движение. Те ги управляват, като ги включват за зададен период от време само, когато в обсега им на действие навлезе движещо се тяло с по-висока от околната среда температура – човек, автомобил или животно. При този вид сензори регулировката на обхвата на действие се прави механично чрез поставяне на бленда, чувствителността им не може да се настройва достатъчно точно, поради което лампата се пали нощем и когато не е необходимо – я от преминало куче или котка, дори и от раздвижени от вятъра клони.
Именно това е проблемът, чието решаване нашият читател търси.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото