Интериорни осветителни тела със сензорно управление


В два последователни броя на списанието направихме първите стъпки в представянето на „интелигентните“ осветителните тела на немската фирма STEINEL. В НС 11/2010 – общо представяне на тази водеща в осветителната техника немска фирма и отделните продуктови линии, които тя развива. Като пръв поглед в света на STEINEL заделихме внимание и на една от най-иновативните за момента технологии – използването на мощни светодиоди вместо класическите газоразрядни или с нажежаема жичка крушки. Технология, достигнала степен на развитие, която позволява STEINEL да предлага вече модели на LED прожектори не само за професионални приложения, но и за употреба в бита, най-вече за осветление около къщата и в двора. В НС 12/2010 акцентът бе поставен върху сензорите, използвани при лампите за външно осветление, които именно ги превръщат в „интелигентни“. Дотук все още сме в сферата на осветителните тела за домашно приложение, която няма да бъде цялостно обхваната, ако не разгледаме и използването на „интелигентните” осветителни тела на STEINEL във вътрешността на сградата. Това правим сега в първия за годината брой на списанието.
В представите на повечето хора осветителните тела, автоматично управлявани от сензори, реагиращи при движение на тела с температура, по-висока от тази на околната среда, най-вече хора и животни, се свързват с външното осветление – мощни халогенни или вече все по-често LED прожектори, стенни лампи, осветяващи пространството пред входната врата, лампи, разположени на ключови места в двора – например по продължение на стълбища и алеи.
Интелигентните осветителни тела обаче намират все по-широко приложение и във вътрешността на сградите, като най-напред се появиха в сервизните помещения (тоалетни) на обществени сгради. Удобството осветлението да се включва само, когато е необходимо, се допълва от съществена икономия на електроенергия. Освен това се предотвратява вероятността от нещастен случаи, каквато опасност винаги съществува при движение опипнешком в тъмнина при търсене на ключа за осветлението – нещо, което е неизбежно при стълбища и дълги коридори. Използването на сензорно управляеми ключове и тела за осветление улеснява също така изграждането на електроинсталацията, спестява труд, опазва стените от кошмарно изкъртване на канали, не се налага прокарване на трипроводни линии, монтиране на два или повече девиаторни ключове при по-дългите коридори или проходни помещения (с вътрешно стълбище например).
Сензорно управляваните осветителни тела са отлично решение също така и за по-просторни избени помещения, до които често води стръмна стълба с остри завои, а бетонни трегери нерядко стърчат ниско, и при най-малкото невнимание човек лесно може да удари главата си в тях. Друго типично място за такъв вид осветление са гаражите, и особено подземните. С две думи, накъдето и човек да тръгне, лампите автоматично се включват пред него, а щом отмине – загасват от само себе си.
Все по-широкото навлизане на „интелигентните“ осветителни тела във вътрешността на сградите се дължи на бързото развитие на нов тип сензори за движение – високочестотните (HF). За разлика от термочувствителните сензори (PIR), които реагират на инфрачервеното излъчване на движещото се тяло и намират приложение предимно при външното осветление, тези сензори излъчват електромагнитни вълни с висока честота (5,8 GHz), като анализират отразените от стените, пода и тавана на помещението сигнали.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото