Италианската фирма SIT – майсторът на технически и индустриални четки


Вярна на дългогодишния си стремеж да открива и привлича на българския пазар чуждестранни фирми, тясно специализирани и заемащи лидерска позиция в дадена производствена област, фирма „Ташев-Галвинг“ ООД наскоро обяви най-новото си партньорство и вече e изключителен представител за България на италианската компания SIT – Societa Italiana Technospazzole. Нейните корени водят към далечната 1662 г., когато е основана „Занаятчийска работилница за производство на четки” (Laboratorio Artigianale per la Fabbricazione di pennelli). През 1908 г. тя е закупена от Алесандро Аквадерни, който създава първата фабрика за производство на четки за промишлена употреба – Pennellificio Bolognese. Така семейство Аквадерни навлиза в производството на четки и поставя основите на бъдещата компания SIT.
През 1950 г. ръководството на фирмата се поема от Пиетро Аквадерни, внук на Алесандро, който пренасочва дейността й към производството на индустриални четки. За целта през 1960 г. в провинция Болоня е открит нов модерен завод за производство на индустриални инструменти за повърхностна обработка на различни материали. Ражда се компанията SIT – Societa Italiana Tecnospazzole.
През 1966 г. SIT пуска на пазара своя станал най-популярен продукт – SPID (ръчна стоманена четка с метално тяло), от която досега са продадени над 60 млн. броя. Четката е разработена и патентована от SIT. Тя е и най-копираната в света от други производители ръчна метална четка.
Днес компанията SIT, ръководена от петото поколение на фамилията с президент Андреа Аквадерни, е водещ производител на технически и индустриални стоманени и други четки за повърхностна обработка на стомана и други метали, на дърво, камък, пластмаси, гума и др. В продължение на над 60 години тя се е утвърдила като лидер на италианския пазар в този вид производство. Продуктите на SIT се ползва с голям авторитет и търсене, и на световния пазар.
SIT предлага много широка гама от четки: ръчни, за работа с бормашини, ъглошлайфмашини и стационарни шлайфмашини (шмиргели). Четки от стоманена тел, включително с покритие от месинг, от неръждаема стомана, цветни метали, пластмаси и естествени влакна. Четки за обработване на различни по вид и твърдост материали, за постигане на желаната гладкост или подчертания релеф на повърхността при дървото. Произвежда също карбофлексни, ламелни и други дискове и инструменти основно за повърхностна обработка. SIT също така е водещ производител на четки за спортни приложения и по-конкретно – изкуствени настилки на шанци за ски скокове, писти за алпийски ски и ски бягане.
Според предназначението си четките на SIT се делят на две основни групи.

 

Четки за стандартни приложения
Тези четки са предназначени за различни занаяти и дейности, изискващи прецизна и безопасна повърхностна обработка на изделия от метали и други материали, за работа при професионални условия, също и в домашната работилница. Четките са ръчни и ротационни, предназначени за работа с машина.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото