Каква вътрешна топлоизолация да изберем? – Multipor

Топлоизолацията Multipor дефинира понятието „капилярна активност”

Няма човек, който да не си е задавал въпроса как да намали сметките си за отопление през зимата и охлаждане през лятото. Един от начините е чрез поставянето на допълнителна топлоизолация. Ако живеете обаче в сграда паметник на културата, на която не трябва да се променя фасадата или не можете да постигнете съгласие със съседите си каква външна изолация да поставите, остава вариантът да използвате вътрешна изолация.
Няколко са факторите, на които трябва да се обърне внимание при избора на подходяща вътрешна изолация. На първо място тя трябва да бъде „дишаща”, т.е. паропропусклива и да отвежда излишната влага навън. Това допринася за създаването на здравословен микроклимат в помещенията и не позволява развитието на вредни организми. Не по-малко важно е изолационната система да бъде негорима, за да не застрашава живота и здравето на хората.
На тези изисквания изцяло отговаря топлоизолационната система с минералните плочи Multipor. Те се произвеждат от екологично чисти суровини, паропропускливи са и не горят. Създадени са в Германия преди 16 години и оттогава досега с тях са изолирани повече от 4 млн. кв.м. стени и тавани на еднофамилни къщи, жилищни блокове, училища, детски градини и др.
fig01За да се убедим на практика, а не само в лабораторни условия в качествата на топлоизолационната система Multipor и най-вече в свойството „паропропускливост”, беше извършен следният опит – вътрешната изолация, поставена преди 15 години в жилищна сграда в гр. Финстервалде, Германия беше отворена пред камерите. Пълният филм може да видите тук.
Това е бил първият голям проект, при който са бил използвани минералните топлоизолационни плочи Мултипор. Четирите жилищни блока в гр. Финстервалде, построени в края на 20-те години на ХХ век, са били санирани през 1998 г. без живущите да напускат апартаментите си. Тъй като това са сгради паметници на културата, не е било възможно да се направи външна изолация на стените от клинкерни тухли. Решението е било да се използва вътрешна изолация с плочите Multipor, които току-що са били пуснати на пазара. Тъй като дотогава е имало съвсем ограничен практически опит за такъв вид саниране с цел енергийна ефективност, живущите са били скептично настроени и са се притеснявали от евентуална
влага по стените, мухъл и може би неприятен или дори нездравословен климат в домовете си.
Изборът на Мултипор за вътрешна изолация е направен по две причини:

1. Мултипор е представител на една нова група топлоизолационни материали, наречени „капилярноактивни”. Материалите притежаващи това свойство, успяват много по-добре да преразпределят влагата от въздуха, така че да се избегнат зони в стената, където водата е в течно състояние вследствие на конденз. Така Мултипор дава нов смисъл на понятието „дишане” на стените, като спомага за по-лесното поемане на излишната влага в помещенията и по-лесното и отдаване обратно, в случаите когато въздухът там е по-сух.
2. Благодарение на тези свойства монтирането на минералните топлоизолационни плочи става изключително просто, тъй като вече не е необходима пароизолация, както при използването на минерална вата за вътрешна изолация. Мултипор се залепва със специално разработения лек разтвор за Мултипор без да е нужно дюбелиране. Крайното покритие може да бъде изпълнено чрез измазване с лекия разтвор за Мултипор или както е прието за конкретния обект с директно залепени гипсфазерни плоскости.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото