Керамичните керемиди TONDACH – покривът на столетието

„Изкуственото никога няма да замени естественото“.

Tondach1_1
Мина повече от десетилетие, откак понятието „саниране“ се премести трайно от областта на медицината и хигиената в строително-ремонтната сфера, години през които всеки се спасяваше поединично от налитащите го все по-непосилни сметки за отопление. Обитатели на многолюдни сгради, който, както и доколкото можеше, лепяха топлоизолационни кръпки по фасадите – дейност повече акт на отчаяние, отколкото водеща до съществено подобряване на топлинната ефективност. В крайна сметка държавното ръководство в лицето на отговорните за това органи, не и без натиска на Европа, проумя, че от проблем на всяко домакинство, липсата на каквато и да било политика и реални действия за намаляване на огромните енергийни загуби на сградите, масово строени без мисъл и отговорност за бъдещето преди повече десетилетия, се е превърнал в първостепенен национален проблем.
Условия за неговото решаване има, защото днес българският строителен пазар предлага всичко, което произвеждат водещите в света компании, нормативната база по отношение на енергийната ефективност се доближи и очевидно ще следва съвременните тенденции.
За тези години българите проумяха на собствен гръб и чрез собствения си джоб, че за да имат бъдеще, строените в други времена и при съвсем друго ниво на строителните технологии и материали сгради трябва да бъдат обновени от основите до покрива. Иначе казано, започналото с епизодично появяващи се кръпки по фасадите в жилищните комплекси саниране далеч не се изчерпва с цялостно полагане на външна топлоизолация и смяна на прозорците, доколкото тези два процеса са свързани един с друг. Наложителна е и подмяна на покрива като покритие, понякога дървена конструкция и допълнителна топлоизолация.
Хипнотично вперили поглед в тук-там побелелите от стиропора фасади, все още малцина се замислят, че веднъж стъпила здраво на стоманобетонните си основи, дълготрайната защита на сградата срещу атмосферните въздействия се поема основно от нейния покрив.
При хронично болния, периодично протичащ покрив – състояние дължащо се най-вече на ограничените експлоатационни възможности на наличните някога материали и тяхното амортизиране, единственото спасение е радикалното – пълната подмяна. Ако обновяването на сградата не започне именно от покрива, средствата за топлоизолация и разкрасяване на фасадите може да отидат на вятъра. Нещо повече – топлинното изолиране на покривната конструкция е задължителен елемент от цялостното саниране на сградите. А това не може да стане без съвременно изпълнен покрив, покрит с най-качествените материали – от топлоизолацията до цялостната система за покрив.
Покривното покритие е денонощно подложено на тежки изпитания, на които то трябва да устоява без каквито и да било компромиси. Негова задача е сигурната защита на сградата от проникване на вода от дъждовете и топящия се сняг, както и на значителното натоварване от дебела снежна покривка, да не се поврежда при нейното свличане, щом слънцето огрее по-продължително. Покривното покритие трябва да издържа безпроблемно на слънчевия пек и зимния мраз, на огромен брой цикли на разширяване денем и свиване нощем, да не се бои и да не променя цвета си от изпепеляващото ултравиолетово излъчване на слънцето, да устоява на безмилостната бомбардировка от едри градушки.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото