Керемиди Tondach. Как се прави добрият покрив.

Tondach1
В предишния брой на списанието разгледахме подробно предимствата на класическото покривно покритие – керамичните керемиди, и по-специално предлаганите на българския пазар модели на водещия европейски производител на този вид керемиди, австрийската фирма Tondach. Поради отличните им качества, силно отличаващи ги на фона на местното производство отпреди над две десетилетия и вносът от неизвестни производители в съседни нам държави, разчитащи единствено на ниската цена, още през далечната 2007 г. редакцията на списанието подготви и публикува две статии за керемидите „Винеам“, които първи от обширната продуктова гама на Tondach пробиха по това време на българския пазар и отвориха пътя на качествената керемида. Целта ни бе да представим и популяризираме керемиди, бележещи най-доброто европейско ниво на качество, а също така да започнем запълването на образователната бездна, която зееше по това време между едни от най-модерните строителни продукти и технологичните познания и навици от „време оно“ на изпълнителите на покриви, в най-добрия случай – съхранили традициите на някогашната Трънска строителна школа. По принцип традициите са нещо добро, трябва да се уважават и съхраняват, ала технологиите се развиват изключително бързо и човекът се учи ежедневно докато е жив. Посочваме отново тези две статии, защото в тях се бяхме постарали да опишем възможно най-подробно и лесно разбираемо всички изисквания и тънкости за правилното поставяне на керемидите „Винеам“, които и днес се продават все така успешно. Поради това вече написаното не е загубило ни най-малко своята актуалност и днес, с една уговорка – пускането на първата керемида на Tondach на българския пазар значително изпревари появата на останалите, абсолютно необходими за изпълнение на качествения, майсторски изпипан покрив, допълващи материали, които производителят е нарекъл с обобщаващото наименование аксесоари. Затова при изпълнението на покрив с керемиди „Винеам“ – тестов обект за написването на двете статии, се наложи да прибегнем да практикуваното от поколения майстори побългаряване с оглед оскъдните на пазара материали. Това е споменато в статиите и за щастие необходимостта от творческа намеса в стил „помогни си сам“, вече е само не особено приятен спомен от онова минало.
Сега отново се връщаме към темата за майсторството при изпълнение на покриви с керемиди, защото „Тондах България“ ЕООД разширява асортимента от предлагани на пазара модели керемиди, разнообразието от големини, форма, повърхностно покритие и цветове. Това, което е от особено значение за пълноценното изграждане на покривното покритие, е че на нашия пазар вече се предлага пълният набор от помощни и допълнителни материали (аксесоари), без които не би била възможна направата на напълно изпипания покрив. Тяхната наличност и правилно използване вече гарантират, че цялата покривна конструкция, а не само керемидите, многократно ще надхвърли заводската гаранция от 33 години. Значително се подобри техническото информационно осигуряване за избора на керемидите и специфичните изисквания при монтирането на покривното покритие. Специалистите на „Тондах България“ ЕООД също са на разположение като консултанти при подаване на заявка за това.
Тази, както и повечето от статиите с подобен характер, редакцията на „Направи сам“ подготвя и публикува с ясното съзнание, че огромната част от читателите на списанието няма да се покачат върху покрива на къщата си и сами да редят керемиди. Статии с подробно технологично описание на различни строителни и ремонтни дейности на обособени части от строителната конструкция и сградните инсталации са предназначени основно за тези, които професионално ги изпълняват, ала нямат време или възможност да проучват едва ли не ежедневно обновяващата се техническа документация, при това често чуждоезична, за правилното изпълнение и работа с новите материали. Такива статии са особено полезни и необходими на интелигентните и технически грамотните хора, които се явяват възложители и инвеститори за строителството или ремонта на собствената си къща. Макар и трудно обяснимо, все още голяма част от хората са склонни безкритично да се доверяват на думата на майсторите, без да си дават сметка, че в голямата си част те не са завършили дори и средно строително техническо училище. Да не говорим, че където ги има, едва ли навсякъде се преподава за новите материали и правилното изпълнение на съответните строителни технологии.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото