Клещи-гаечен ключ


Сред многообразието от клещи, които проучвахме при подготовката на статията за новото, трето поколение ръчни инструменти с марката Topmaster Professional на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД, един модел се открояваше сред останалите не само по своята големина, но и поради необичайната си конструкция. След като го изпробвахме, стигнахме до заключение, че това е хибриден инструмент, изпълняващ функциите на раздвижен гаечен ключ, известен още като „френски“, а на външен вид, частично и функционално, наподобява големи по размер клещи, основно за захващане на тръби. Затова в каталога на Topmaster Professional за 2018 г. той е наименуван като „Клещи-гаечен ключ“. И понеже не се вписваше в типичните за клещите групи – универсални, резачки, островърхи и др., решихме, че му се полага отделно представяне.
На външен вид и особено отдалеч, този ключ наподобява популярните клещи за тръби, познати още като тип „гарга“, каквито „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предлага с голям успех. В действителност обаче това е гаечен ключ, защото подвижната му челюст се движи успоредно на неподвижната. Така двете едновременно паралелно притискат двустранно гайката или главата на болта. Това му действие се дължи на специалния механизъм, който премества подвижната челюст. Или с други думи, имаме универсален, раздвижен гаечен ключ, способен, поради дължината си от 250 mm, да развива гайки с голям диаметър, както и силно притегнати резбови съединения.
Дотук свършва приликите на хибридния ключ Topmaster Professional с добре познатите, навярно от столетие и повече, класически „френски“ ключове и започват неговите много съществени предимства.

С него се работи значително по-лесно и бързо. При „френския“ ключ работата започва, като двете челюсти по-напред трябва да притиснат плътно гайката, което става чрез въртене на червячния винт с палеца на ръката. За освобождаване на челюстите и издърпване на ключа, винтът този път се завърта в обратната посока. Това губи време, изисква допълнително усилие, пък и не винаги мястото позволява удобни условия за първоначалното притягане. Същото важи и за неговото освобождаване и изваждане.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото