Комбиниран настолен циркулярен трион RD–MS10


Това е нова за фамилията Raider машина. Тя съчетава в едно два вида настолни циркулярни триони – класическата машина с неподвижни (спрямо корпуса) двигател и циркулярен диск, при която рязаният детайл се подава към въртящия се диск като се плъзга върху плот, и наклоняващ се циркулярен трион, при който детайлът е неподвижен, а напречно на него се спуска и реже циркулярният диск.
Всяка от тези две машини има своите предимства. Класическият настолен циркулярен трион е еднакво подходящ за надлъжно и напречно рязане, позволява изрязване на детайли с по-сложна форма. Наклоняващият се циркулярен трион е машина, специализирана за напречно рязане на летви и дъски. С нея реже по-лесно и по-точно. При този трион детайлът лежи неподвижно върху плота на машината, а може и да се закрепи неподвижно с винтова стяга. Така и двете ръце се намират на напълно безопасно разстояние встрани от въртящия се циркулярен диск.
Всеки от двата циркулярни триона има своите по-силни страни, поради което единият не може да замени напълно другия вид машина. Така например монтажниците на твърди подови настилки от паркетни дъски задължително носят със себе си и работят с наклоняващ се циркулярен трион, защото преобладаващо е напречното рязане. Когато обаче работата опре до надлъжно рязане или рязане по начупен контур, както е при оформяне на дъските около ъгъл на стената или тръби на отоплителната инсталация, вече е необходим класически настолен циркулярен трион.
В редица случаи рационалното решение е комбинирана машина, като RD–MS10, което излиза значително по-евтино, защото се спестяват разходите за покупка на две отделни машини. Освен това се улеснява транспортирането, а също и съхраняването на машината, което никак не е маловажно при силно ограничената площ в домашната работилница. Моделът RD–MS10 изпълнява и двете изисквания, защото тежи само 9,6 kg, а габаритите му са 410х370х290 mm.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото