Косачката робот Bosch Indego

Indego1
След като задвижваните с електрическа енергия косачки за трева постепенно завладяха домашната градина, а сред тях все повече нараства делът на захранваните с акумулаторна батерия, дойде време и първите роботизирани машини да се приземят от екрана на фантастичните филми, за да се трудят неуморно и „интелигентно“ в домашната градина. Един от пионерите сред зараждащото се ново поколение такива машини е косачката робот Boisch Indego, която немският гигант пусна на пазара в началото на тази година.
Тя е предназначена за поддържане на тревни площи с големина до 1000 m² при гарантирано качество на косене и най-същественото – без практически каквато и да било намеса от страна на човека, освен при първоначалната подготовка на терена и настройване на машината, за което са необходими не повече от час-два.
Тревната морава е силно желана във всяка градина, ала и най-трудно се създава и поддържа, защото изисква едва ли не ежедневни грижи. Освен редовно поливане, наторяване, аериране на почвата и почистване на сплъстения около стъблата „филц”, тя трябва да се коси. В зависимост от климатичните условия, влагата и вида на тревата честотата на косене в периодите на интензивен растеж е около веднъж седмично.
Косенето на тревата в домашната градина изисква немалко усилия и време, които за мнозина биха могли да бъдат оползотворени и по по-подходящи начини. Наемането на градинар излиза скъпо и създава допълнителни главоболия. И така стигаме до най-модерното и ефективно решение, каквото несъмнено са роботизираните устройства и в частност новата косачката робот Bosch Indego. Не бива да пропуснем и още нещо – домашната градина не е средство за прехрана, а основното й предназначение е да поражда радостни трепети при досега със съвършенството и красотата на природата, да бъде среда за пълноценен отдих. Ето защото изискване към градинската техника и инструменти е не само да вършат работа, а и досега с тях да доставя удоволствие. Две мнения няма, че високотехнологичната косачката робот е придобивка, която ще радва всеки ценител на поредното чудо на техниката.
Bosch Indego е напълно самоуправляваща се система, способна да работи по всяко време на годината, когато се коси, през всеки час от денонощието. Захранва се от мощна литиево-йонна батерия (32 V с капацитет 3 Ah), която осигурява около 50 min работа с едно зареждане. За това време косачката може да окоси до 250 m² площ.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото