Косачката VIKING ME 235 – висока мощност при ниска цена

Viking1
Последна новост в гамата електрически колесни косачки на VIKING от тази пролет е моделът ME 235. Той замества най-малките косачки, досегашните ME 340 и ME 360, като съществено се различава от тях по мощността на електродвигателя си 1200 W срещу съответно 900 W и 1100 W. С това българските градинари вече разполагат с общо четири модела електрически косачки VIKING, предназначени за косене на площи от 300 до 800 m².
Създавайки новата ME 235 конструкторите са успели да създадат колесна косачка, която по забележителен начин съчетава ниската цена с висока производителност. Заедно с компактните размери, ниското тегло и мощния електродвигател, осигуряващ постигане на чиста окосена повърхност, както и други конструктивни решения, тази машина е сочена като идеалната за поддържане на малки тревни площи – до 300 m².
2
Големината на машината и широчината на косене от 33 cm я правят лесно повратлива, а от там подходяща за косене на тревни площи със засадени в тях храсти, цветя, с наличие и на други препятствия, чието заобикаляне изисква по-голяма маневреност. Изпълнението на тези изисквания към машината се улеснява и от нейното тегло – 13 kg. То е предимство и при пренасяне и транспортиране на косачката. Със същата цел ръкохватката може да се сгъва, което значително намалява транспортната големина на машината. Височината на ръкохватката също може да променя на две степени според височината на работещия. Машината има и отделна ръкохватка, която улеснява нейното носене на ръка.
Височината на косене се регулира централно в пет степени – от 25 до 65 mm. Кошът за събиране на окосената трева е с обем 30 l и има вграден индикатор, който показва степента на неговото запълване и кога е време да бъде изпразнен.
Ножът е със специална спираловидна форма, благодарение на което при въртенето в аеродинамичния корпус създава силен въздушен поток, който изправя тревата преди да бъде окосена и насочва окосената маса към в коша. По този начин се получава гладко окосена тревна повърхност, а отрязаната трева се събира в коша, без да остава и да загрозява като изсъхне.
Viking2
Корпусът, покриващ режещия апарат на косачката и коша, е изработен от висококачествена, издръжлива на удар, топлина и ултравиолетово облъчване пластмаса.
Колелата с голям диаметър и бандаж улесняват движението на машината, като намаляват необходимото за това усилие.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото