Косачки за трева в серията 4 на VIKING

Serie4_1
Косачките за трева VIKING се делят на няколко серии според максималната площ, за която са предназначени и способността им за рекултивиране на окосената трева, т.е. нейното връщане обратно за естествено наторяване и ускоряване растежа на тревната морава. Класификацията отчита също и начина на задвижване – с бензинов двигател или с електродвигател.
В тази статия ще разгледаме новите модели косачки VIKING на българския пазар, които обновяват и попълват серия 4.
Най-общо казано бензиновите косачки от тази серия са предназначени за поддържане на тревни площи с големина до 1200 m². Машините с електрическо захранване (220 V) от същата серия са подходящи за тревни площи с големина до 600 m². Ще добавим, че групата STIHL, производител и на марката VIKING, предлага и четириколесни косачки със захранване от литиево-йонни батерии, които попадат в серии 3 и 4. Навярно поради все още високата им цена, тези машини не се продават у нас.
Характерно за косачките VIKING е отличното качество на рязане на тревните стъбла. Режещият нож има специална аеродинамична форма с извити нагоре краища, поради която при въртенето си създава мощен въздушен поток, който повдига и изправя стъблата на тревата преди да бъдат прерязани от въртящия се с честота 2800 minˉ¹ нож. В резултат на това се получава равно и чисто окосена тревна площ, включително при полегнала и мокра трева. Въздушният поток увлича и пренася почти без остатък отрязаните тревни стъбла в коша, а след машината остава чиста повърхност. Кошът с вместимост 55 l има множество странично разположени надлъжни процепи, които са оформени така, че да насочват въздушната струя надолу. Така се намалява замърсяването на машината, а и на въздушното пространство около нея, от полепналия върху тревата прах. Конструкцията на коша е от две части (тяло и капак), което улеснява неговото изпразване. Кошът има индикатор за нивото на запълване, който сигнализира кога е време той да бъде изпразнен. Височината на косене при всички косачки се регулира централно на шест степени в границите 25–75 mm.
Характерно за косачките от тази серия е тяхната повратливост, лесното водене на машината при заобикаляне на препятствия и косене по краищата на затревената площ. Лекият им ход се осигурява от двойното (с по два сачмени лагера) окачване на колелата.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото