Къде и как се раждат машините STIHL и VIKING

SV1

Инж. Георги Балански


По покана на Andreas STIHL AG & Co. KG от 15 до 19 февруари т.г. делегация от представители на български търговски фирми, оторизирани дилъри за продажбата на машини и инструменти с марките STIHL и VIKING, бе на посещение в няколко от заводите на компанията на територията на Германия, Швейцария и Австрия:
» Завод за производство на вериги и други режещи инструменти в град Вил, община Санкт Гален, Швейцария. STIHL притежава и втори завод за вериги, отново в Швейцария, в град Броншхофен.
» Заводи №1 и №2 в град Вайблинген, на 10 km от Щутгарт, Германия, с посещение на музея и изложбения център на STIHL.
» Завод на VIKING в град Лангкампфен, федерална провинция Тирол, Австрия (на пътя и в близост до знаменития планински курорт Кицбюел).
Организирането на периодични работни посещения в заводи на компанията е обичайна практика на STIHL, елемент от нейната фирмена философия и култура.
За значимостта, която ръководството на STIHL отдава в своята маркетингова политика на такива посещения, говори и фактът, че делегацията се водеше лично от инж. Георги Драганов, управител на дъщерната фирма на STIHL – „Андреас Штил“ ЕООД. Програмата включваше и срещи с редица представители на компанията, заемащи високи ръководни постове, а организацията бе типично по немски – перфектна.
За пръв път домакините поканиха и журналист, като честта се падна на нашето списание. Благодарение на това имаме възможността в този брой да запознаем читателите ни с видяното и чуто по време на това делово посещение. Като техническо списание, естествено, ще се опитаме да разгадаем поне частица от движещите сили, захранващи вече цели 90 години успешното развитие на фирмата, изследователската и производствена мощ, които от 1971 г. насам я държат неизменно на почетното място като най-продаваната марка верижни триони в света. Фирмата е утвърдила машините и инструментите с марките STIHL и VIKING като еталон за най-високо качество.
Ще се постараем да въведем и читателите си зад стените, които грижовно пазят многобройните патентовани фирмени секрети, уникални производствени машини и поточни линии, повечето от които са собствена разработка и производство на STIHL – най-модерна производствена мощ, която другите нямат.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото