Лазерен прицел за верижни триони

Laser1
Стремежът към овладяване на световните върхове властно привлича най-добрите, водещите в дадена област производители. Достигането им се удава на единици, а още по-трудно е след като си покорил поредния връх, да се задържиш на него, при това десетилетия наред.
Така, събрана в две изречения, може да бъде представена забележителната история на немската семейна компания STIHL. Тази бе и първата мисъл, която ни споходи, щом се запознахме с поредната новост, която се предлага и на българския пазар. Необичайното в случая е, че не става дума за нова модификация на двигател с вътрешно горене, нова електронна система за неговото запалване, усъвършенствани въздушни филтри, още по-износоустойчиви и бързорежещи вериги или по-ефективна антивибрационна система. Този път STIHL предлага на клиентите си прибор от света на лазерната микроелектроника, комуто подхожда наименованието, което му дадохме в редакцията.
2
Приборът Stihl Laser 2-in-1 е представител на модерните напоследък т.нар. лазерни прожектори, чийто точковидно или линеарно фокусиран лъч се излъчва от мощен светодиод. Измервателни инструменти с лазерен лъч от години се използват при строителни и ремонтни дейности, червеният лъч улеснява прицелването на ръчно стрелково оръжие. STIHL e първата фирма, която постави на своите верижни триони специализиран лазерен прожектор, и това бе световна новост.
Приборът се закрепва лесно без използване на инструменти към предната ръкохватка на верижния трион. За различни модели триони се предлага и подходящата за конкретния случай стойка (адаптер). Ограничения има при моделите с вградена в ръкохватката отоплителна система.
Главата на прожектора може да се завърта и така се променя посоката на лазерния лъч.
Предназначението на Stihl Laser 2-in-1 е да улеснява и подпомага работата при рязане на дървета, както и нарязването на дървесните трупи на парчета с еднаква, повтаряща се точно зададена дължина.
Рязането на дървета не е шега работа. Изисква се стриктно спазване на технологията, осигуряваща безопасна работа. Това ще рече при поваляне на дървото падащото стъбло и особено долният му край, да не застрашат работещия. От друга страна, то трябва да бъде отрязано така, че да падне в точно желаната посока, на избраното място. В зависимост от конкретния случай има различни техники на рязане, като най-общо казано първо, откъм посоката, в която желаем дървото да падне, се прави клиновиден изрез, след което работата се довършва чрез направа на срез от срещуположната страна. Закрепеният странично на ръкохватката на триона прибор значително улеснява и ускорява работата, и най-важното – спомага тя да бъде по-безопасна. Stihl Laser 2-in-1 се настройва така, че лазерният лъч да показва посоката на падане на дървото.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото