Лазерните ролетки на SOLA


Австрийската фирма SOLA е един от лидерите в производството на измервателни и маркиращи инструменти. Основана е през 1949 г. от инж. Гуидо Шайер. Първият й продукт, създаден в сътрудничество със Сотопиетра и Латцел, е изработен на тавана на къщата му в Гьотцис. Това е дървеният нивелир с водна либела NT 4. Името на фирмата произлиза от първите букви на двамата. Първият завод на фирмата е построен през 1966 г. в същия град.
Днес SOLA е представена в над 80 държави по света, като в Австрия, Германия, Швейцария, Унгария и САЩ има свои поделения. Продуктовата гама обхваща над 1500 артикула, които се произвеждат основно в Австрия.
Първите си лазерни инструменти SOLA пуска на пазара през 1999 г.
Списание „Направи сам” представя за пръв път подробно инструментите на SOLA в януарския си брой от 2008 г. В нея са включени и лазерните нивелири от първото поколение на SOLA, работещи с т. нар. червен лазер.
През 2009 г. фирмата пуска на пазара цяло ново поколение лазерни нивелири и ролетки, чиито най-нови към днешна дата модели, са обект на тази и следваща статия в „Направи сам”. Във втората статия ще бъдат представени водещите към момента лазерни нивелири.
В този брой фокусираме вниманието си върху гамата лазерни ролетки, които към момента, началото на юни 2022 г., SOLA предлага на пазара.
Те са разделени в две групи:
– METRON, която обхваща два модела: METRON 60 BT и METRON 30 BT
– VECTOR с четири модела: VECTOR 20, VECTOR 50, VECTOR 80 и VECTOR 100 PRO.

SOLA VECTOR 40 и VECTOR 80

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото