Лампи със слънчево захранване


Докато наши политици умуват и се наддумват дали възобновяемите енергийни източници имат бъдеще у нас, с какви темпове да навлизат в енергийната система на държавата и как това ще се отразява в сметките за ток, светът отдавна е поел необратимо по пътя на икономията на енергия, на създаването на все по-ефективни източници на светлина, на добиване на електроенергия от слънчевото греене, вятъра, морето и други неизчерпаеми природни източници или отпадъчни продукти. Както става с всяка нова технология и техническите средства за използване на дарената от природата енергия, с всеки ден стават все по-усъвършенствани, по-ефективни и най-важното по-евтини. България също се нареди сред производителите на соларни панели, а в умален вид панелите за директно получаване на електроенергия от слънчевите лъчи вече се нареждат сред продуктите за битова употреба. Панелите за добив на електроенергия са познати у нас и под наименование фотоволтаични, което произлиза от гръцката дума за светлина и единицата мярка за напрежение на електрическия ток, наименувана на името на италианския учен и откривател на електрическата батерия Александро Волта.
Възможностите за директен добив на електроенергия от слънцето са особено ценни, дори незаменими, в отдалечени от „цивилизацията“ места, където няма и помен от електропроводи и битово електрозахранване. Независимо как е организирано пребиваването сред природата – в горска хижа или малка колиба, на палатка, с кемпер или каравана, осветлението и захранването на електронни уреди с ниска консумация на електрически ток вече не представлява проблем, нито пък цената е прекалено висока.
Потвърждение за бързото навлизане в бита на панелите за директно добиване на електроенергия от слънцето открихме и в един от магазините на „Ташев-Галвинг“. Тук бяха изложени над половин дузина лампи за външно осветление, всяка със собствен соларен панел. Всеки от тях трансформира слънчевата енергия в електрическа и с произведения електрически ток зарежда акумулаторна батерия. Тя от своя страна захранва лампата, за да свети през тъмната част на денонощието. Така разходите за осветление се свеждат единствено до покупката на панела и лампата, като през няколко години (3–5 години) се налага и подмяна на акумулаторната батерия. Както се знае, слънцето не изпраща месечни фактури за потребената електроенергия, а независимостта и свободата по принцип нямат цена.
Осветлението с дарена от слънцето енергия стана възможно и благодарение на бързото развитие, което през последните години получиха светодиодите (LED) и създадените с тях осветителни тела, поради изключително ниската им консумация на електрически ток.

Читателите на „Направи сам“ добре познават осветителните тела със сензорно управление на немската фирма Steinel, чийто официален вносител за България е фирма „Ташев-Галвинг“ ООД.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото