Легло по японски – проект „Как да направим“

NS-5_6_1966_S1Из архива на списание „Направи сам“ – бр. 5-6/1996 г. Статията е от поредица публикации за изработка на оригинални мебели, която е подготвена със съдействието на направление „Електроинструменти“ на „Роберт Бош“ ЕООД. Използваните за изработката и показани на снимките електроинструменти са модели от времето на излизане на броя. По принципа си на работа те не се различават от съвременните машини, с които работят днешните домашни и професионални майстори.Източната култура и начин на живот привличат все повече европейци. Това се отнася не само до философията и религията, но също до кулинарното изкуство, устройството на паркове и градини, културата в бита, подреждането на цветя…
На снимката виждате конструкцията на поевропейчен вариант на традиционното японско легло – футон: матрак от естествени влакна, положен върху килимче от оризова слама. Естествените влакна на футона спомагат за добрия въздушен и влажностен обмен и предлагат здравословни условия при спане.
В описаното легло килимчето е заменено с подматрачна скара от летви. Вместо матрак от естествени влакна е използван еластичен матрак, който все повече измества традиционните метални пружини и дюшеци.
bett1NSБългаринът има и още един, изключително стимулиращ мотив сам да се захване да майстори леглото си – финансовият. След като човек прекарва около една трета от живота си в сън, изобщо не подлежи на обсъждане потребността от възможно най-удобно за отдих легло. Едно макар и бегло обхождане на софийските мебелни магазини обаче може да ви отчае със съчетанието на неимоверни цени и понякога незадоволително качество (Бележка на редакцията: става дума за 1996 г.). Макар и невероятно, но може да се видят легла с тапицировка от изкуствена кожа и дунапрен, опънати върху до болка познатите ни талашитени плочи, на цена по-висока от легла с рамка от масивна дървесина.
След като поогледахме асортимента на пазара, стигнахме до следния извод за оптималното българско решение.
bett-sh_NSТова, което не може да се направи в домашни условия, трябва да се купи. На пазара има богат избор от специални ортопедични (според рекламите им) матраци с различни широчини, местно производство или внос. Продават се и много добри вносни скари от огънати еластични летви, върху които се полага матракът. Размерите им съответстват на големината на матраците, а според наличните средства може да се изберат цели или съставени от две подвижни части скари. Тези, които са решили (или им се налага) да бръкнат по-дълбоко в джоба си, могат да снабдят леглото си със скара, чиито части променят наклона си посредством електрическо задвижване.
Колкото до дървената част на леглото, тя спокойно може да бъде изработена в домашни условия като конструктивното решение ще зависи най-вече от материалите и инструментите, с които разполагате.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото