Лежанка за шарена сянка. Проект „Как да направим“

 

 

Из архива на списание „Направи сам“ – бр. 9-10/1999 г.

 

Статията е от поредица публикации за изработка на оригинални мебели, която е подготвена със съдействието на направление „Електроинструменти“ на „Роберт Бош“ ЕООД. Използваните за изработката и показани на снимките електроинструменти са модели от времето на излизане на броя – 1999 г.

 

 

 

 

Лятото е време за почивка, т.е. здравословно раздвижване, съчетано с мързеливо излежаване на слънце или шарена сянка. За да има обаче къде човек да полегне, трябва предварително да се потруди през месеците извън курортния сезон. Сега е време да помислите за идното лято.


Показаната тук лежанка е малко чудо – елегантна и функционална. Съставена от три части, тя може да се разпъва или свива, а единият є край се повдига, за да ви бъде по-удобно, когато четете любимата си книга, излежавайки се мързеливо.
Тук са дадени схемата и достатъчно на брой снимки, които добре поясняват конструкцията на лежанката и техниките при изработване на отделните детайли. Тя е съставена от три части като средната е така свързана с двете крайни, че те безстепенно, плавно да могат да влизат в нея и обратно – да се изтеглят навън. Така лежанката се разпъва или съответно, свива. Другото, което веднага става ясно и на не особено опитния дърводелец е, че лежанката е съставена от множество еднотипни детайли, което означава, че изработването им ще става лесно, ако разполагате с необходимите за целта машини. Всички детайли са праволинейни, с квадратно или правоъгълно сечение, което означава, че са необходими ръчен електрически циркуляр с метален водач, ренде и лентова шлайфмашина.
За пореден път показваме конструкция с плоски дибли. С тях се работи значително по-лесно и бързо, сглобката става по-здрава. Единственото неудобство е, че за издълбаване на гнездата за диблите е необходима специална ръчна фреза. Тя обаче се купува веднъж, а ще служи дълги години.
За да стане конструкцията добра, хоризонталните летви на двете крайни тела трябва да влизат и се плъзгат достатъчно свободно между летвите на средното тяло без същевременно помежду им да остават широки пролуки и те да хлопат в тях. Това означава, че всички детайли трябва да бъдат изработени точно по дадените размери.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото