Линейни отводнителни системи SemDrain на Semmelrock


Откак в НС 11/2021 г. публикувахме първата статия, представяща продуктите на австрийската компания Semmelrock, тя неизменно продължава да се радва на силен читателски интерес. Член на мощното семейство на австрийския гигант Wienerberger, Semmelrock е лидер за Централна и Източна Европа в производството на бетонни изделия за различни видове настилки и облицовки, намиращи се на открито. У нас тя е представена от дъщерната си фирма „Земелрок Щайн унд Дизайн“ ЕООД, основана през 2009 г. Страната ни има привилегията основната част от продуктите с марката Semmelrock, които се предлагат у нас, да се произвеждат в завода, разположен в близост до столицата, в с. Григорево, община Елин Пелин.
За отбелязване е че, подобно на останалите ярко открояващи на строителния пазар продукти на Wienerberger – тухлите (блоковете за зидане) Porotherm и керемидите Tondach, материалите на Semmelrock, особено през последните години, получиха изключително широко разпространение и у нас. Образно казано, след като тухлите Porotherm се наложиха като оптимален продукт за иззиждане на сгради, а керемидите Tondach, за покриване на техните красиви и дълготрайни керамични покриви, материалите на Semmelrock все повече се налагат като особено подходящ и ефективен продукт за настилане на открити пешеходни зони, улици, площади, на алеи в паркове и междублокови пространства, за настилки на пътеки, облицовка на зидове и масивни огради в дворни места, за настилки около басейни, на открити тераси, веранди и др.
В цитираната статия са описани подробно предимствата на бетонните изделия на Semmelrock, успешно имитиращи и заменящи някогашните настилки от гранитни павета и каменни плочи. Цялото продуктово портфолио е достъпно в сайта на компанията, както и на място с консултант, за което е създадено мостреното изложение-градина на територията на завода в с. Григорево.
Последната, при това мащабна новост в продуктовата програма на Semmelrock,са линейните отводнители SemDrain, които са основен елемент на отводнителната система. Тяхното предназначение е да поемат дъждовната, от топящия се сняг или вода с друг произход от повърхността на водоплътни настилки, за да бъде правилно отведена към предвидените за целта подземни водни съоръжения. При липсата на такава водоотвеждаща система всяка паркова алея, улица или стълбище лесно биха се превърнали в буен поток, а откритите тераси и площади – в плитки езерца. В зависимост от местоположението и наклона на терена, ако своевременно не бъде уловена и отведена на безопасно място, дъждовната вода лесно може да проникне и наводни сгради.

Линейните отводнители SemDrain са съставени от тяло и решетка, които се доставят сглобени и готови за монтаж. Тялото е от полипропилен (PP) и има U-образно вътрешно сечение. Разнообразието от материали и степен на пропускливост на решетките допълва възможността за широк диапазон на използване. Системата включва и набор от аксесоари, благодарение на които тя добива своя напълно завършен вид в зависимост от конкретното изпълнение.
Водещ критерий при изграждането на всяка отводнителна система е натоварването, на което тя и, респективно настилката, са подложени. Ето защо линейните отводнители SemDrain се предлагат в три основни разновидности.
В зависимост от тяхната товароносимост, регламентирана от БДС EN 1433, те са обозначени според възприетите класове на натоварване A15, В125 и C250. Цифрите съответстват на натоварването (масата), измерена в kN (1 kN =101,97 kg).

В зависимост от предвиденото натоварване и вида на оттичане (долно и/или странично) линейните отводнители се разделят на две продуктови серии: „ Направи си сам“ и „Професионална употреба“.
Само за информация. За групата, да я наречем, свръхпрофесионални строителни решения, Semmelrok предлага линейни отводнителни системи, подходящи за класовете на натоварване D400 и F900, в които попадат дори пристанищни зони и летища. Те се изработват по поръчка на клиента за изпълнение на конкретни проекти.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото