Любителски лазерни нивелири на Bosch


Bosch планомерно разширява и непрестанно обновява производството на измервателни инструменти в двете направления – професионални и с любителско предназначение. На пазара периодично се появяват нови модели, които правят измерванията и контрола на извършеното по-точни и по-достъпни и за неспециалисти. Както се знае, в основата на всяка добре свършена работа стоят качествените измервателни инструменти. Развитието на микроелектрониката през последното десетилетие позволи появата на непознати по-преди измервателни инструменти, използващи най-модерните лазерни (LED) технологии. Това се вижда най-осезателно при различните нивелири, които само по името си имат прилика с класическите им „събратя“ с водна либела. След професионалния сектор и в любителската практика навлязоха лазерни нивелири, без които все по-трудно може да си представим арсенала на домашния майстор при извършване на някои дейности, където тези уреди са безценен и непогрешим помощник – залепване на стенни и подови облицовки от плочки, полагане на циментови подови замазки, изграждане на леки преградни стени, декорация и залепване на тапети, да не говорим за различни строителни дейности около къщата и в градината, които по правило започват с даване на точната линия.
Сред новите попълнения измервателни инструменти в любителската зелена серия на Bosch подбрахме да представим два лазерни нивелира, които имат общи черти, но и се различават съществено. При това, включително и в ценово отношение, те са позиционирани в двата края на тази продуктова гама.
Единият, моделът Quigo, е в максимална степен съобразен с изискванията за домашната работилница, с дейностите, в които домашният майстор е в стихията си. Той е и оптимално решение с оглед на разумния домашен бюджет за такива покупки. Вторият нивелир, моделът PLL 360, е позициониран, бихме казали, в горния край на любителската серия. По функционалните си възможности той се доближава до професионалните инструменти предназначени за очертаване на кръгова линия (360°) – ротационните лазерни нивелири. С две думи, това е лазерен нивелир в изпълнение и цена, подходящи за домашната работилница, но с възможности, присъщи на професионални инструменти.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото