Мазилки и бои Ceresit VISAGE – заместители на естествените облицовъчни материали (част I)


Фасадните мазилки често биват оприличавани на кожата, която покрива и защитава тялото на всяко живо същество. Мазилката, често в комбинация с фасадната боя, предпазва строителната конструкция от проникване на атмосферна вода и от разрушителното въздействие на ултравиолетовите лъчи на слънцето, от ветрове и снежни виелици. Ето защо самата тя трябва да бъде изключително устойчива на тези въздействия, да издържа без да се напуква на многократно редуващите се цикли на термично разширяване и свиване. И ако човешката кожа несъмнено е поредното чудо на природата, или иначе казано на Създателя, то съвременните декоративни мазилки са резултат на много десетилетия развойна дейност на човека и едно от върховите постижения на строителната химия. При дебелина от само 2–3 mm фасадните тънкослойни декоративни мазилки са призвани да осигуряват дълготрайна защита на многопластовата топлоизолационна система, която много лесно може да бъде повредена и в голяма степен обезсмислена при проникване на влага. Както е известно, масово използваният материал за топлоизолация на фасади – стиропорът (експандиран полистирен), е силно чувствителен към ултравиолетовите лъчи, които, оставен на слънце, го разрушават бързо. Ето защо изборът на мазилката е от първостепенна важност особено при топлоизолационните системи. Дълготрайността е основен фактор в неспиращото и за миг състезание между производителите.
За да спечелят доверието на клиентите си водещите марки сред тях, сертифицират своите материали по стандартите на ЕС. Така например въз основа на такова сертифициране може да се твърди, че топлоизолационните системи Ceresit Ceretherm на немския гигант Henkel имат над 25 години гарантирана дълготрайност. За дълготрайността на тези системи и материалите, от които те са съставени, включително за фасадните мазилки, все още съвсем „прясна“ информация може да намерите в НС 3-4/2011.
Сега обаче ще обърнем внимание на другото основно предназначение на фасадните мазилки – тяхната декоративна функция, защо те в много голяма степен определят външния вид на сградата, нейното открояване или сливане с околната среда. Те са така да се каже „дрехата“, в която тя е облечена. Тук трябва да признаем, че стремежът за топлинна ефективност, за по-лесно, по-бързо и по-евтино строителство в известна степен ограничиха възможностите, а и стремежа към разнообразяване на фасадите, като основно се разчита на цвета на мазилката. От по-голямо разстояние видът на повърхностната структура – влачена, драскана и т.н., трудно или въобще не може да бъде различавана с невъоръжено око. Така от по-малките кокетни едно-двуфамилни жилищни сгради постепенно изчезнаха (където ги имаше, естествено) оригиналните наглед външни зидове от декоративни керамични (клинкерни) тухли или естествен камък, защото напълно се разминаваха с представата за топлинна ефективност. Там, където тези декоративни елементи ги имаше, острата потребност от намаляване на топлинните загуби наложи да бъдат покрити с топлоизолация и така фасадите загубиха привлекателния си характерен външен вид. Това се случи и с дървените обшивки на втория или на таванския етаж, които придават неповторим колорит на малките еднофамилни къщи. Те трябваше да бъдат премахнати заради поставяне на топлоизолацията. С две думи, практичността и цените на топлинната енергия наложиха процес на обезличаване на индивидуалността.
Връщането към класическите материали – камък, дърво, декоративна керамика, макар и силно желано, е скъпо и сложно за изпълнение решение, особено когато фасадата е покрита с топлоизолационна система.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото