Мазилки и бои Ceresit VISAGE – заместители на естествените облицовъчни материали


Продължение от НС 5-6/2011


Имитация на естествена дървесина
Имитацията на обшивки с дъски и други облицовъчни материали от естествена дървесина се изпълнява с мазилката Ceresit CT 720 VISAGE. За разлика от останалите мазилки, включително и на получените с шаблони имитации на каменни и тухлени зидове, полагането на тази мазилка е усложнено, защото имитирането на текстурата на масивната дървесина се постига чрез придаване на характерен повърхностен релеф на мазилката. Той се постига със специални щампи от силиконов материал. Те са пригодени за многократна употреба. Релефът на мазилката се получава, като щампата се поставя върху прясно нанесения пласт. След равномерно притискане върху цялата повърхност релефът й се отпечатва огледално върху мазилката.
Мазилката Ceresit CT 720 VISAGE е белезникава на цвят. След втвърдяването й тя се оцветява за постигане на желания „дървесен“ цвят. Това се прави с импрегнатор CT 721 VISAGE, който се предлага в 6 разновидности – две за борова дървесина и по една за дъб, тиково дърво, орех и венге.
Мазилката Ceresit CT 720 VISAGE има висока паропропускливост и устойчивост на атмосферните въздействия. Тя е хидрофобна, потиска образуването на мухъл и плесени. Това са все характеристики, които подчертават основното й предназначение – висококачествена с оригинален дизайн външни мазилка. В зависимост от вида и попиващата й способност основата се грундира по-напред с Ceresit CT 17, а след това и с боята Ceresit CT 16 или само с нея. При полагане върху стари неравни варо-циментни мазилки и бетон, повърхността им трябва предварително за се подравни чрез шпакловане с Ceresit CT 29.

Мазилката Ceresit CT 270 VISAGE се доставя във вид на суха смес, която се разбърква с вода непосредствено преди употреба. В процеса на работа също трябва периодично да се разбърква, за да не се разслоява разтворът и да не се позволи на твърдите съставки да се сбиват.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото