Машина за заточване на вериги за верижни триони

verigi1
В НС 9-10/2016 публикувахме подробен преглед на актуалните към момента бензинови и електрически верижни триони Raider. Това са моделите, включени в каталога на марката за 2017 г. Сега изпълняваме даденото в края на статията обещание да представим и електрическата машина за заточване на веригите за тези триони.
Като всеки режещ инструмент веригите се нуждаят от редовно и правилно заточване. Това трябва да се прави редовно, при установяване на начално затъпяване на острите ръбове на режещите звена. Силно захабената верига реже бавно и „мъчително“, проявява склонност към прегряване. Когато тя е заточвана неправилно, възникват отклонения от нормалното рязане, като изкривяване на среза, трудно начално врязване, минимална производителност (включително при остри ръбове на зъбите), склонност към заяждане, повишена склонност към поява на обратен удар и дори скъсване на веригата. В такива случаи е най-добре веригата да се заточи правилно със специализирана за това машина.
Колко често да се заточва веригата? Това зависи от редица фактори – от продължителността на работа, твърдостта на дървесината, качеството на самата верига. Тя се износва бързо, понякога и аварийно, при рязане на замърсена с песъчинки и други твърди тела дървесина, при замръзнала дървесина, при срязване или допир на движещата се верига с пирон, стоманена тел, досег до почвата, удар в камък и т.н.
Когато веригата се поддържа периодично, поредното й заточване става по-лесно. Често пъти остротата на зъбите се възстановява с неколкократно преминаване на пилата за всеки от тях. По-силно износените вериги изискват по-продължително, упорито и уморително пилене. В такива случай на човек му се иска да разполага с машина за заточване. Професионалните машини за заточване на вериги са най-доброто решение, ала цената им ги държи на далечно разстояние от домашната работилница. Не е разумно да се харчат пари за скъпа машина, която ще се ползва няколко пъти в годината. Освен това тя целогодишно ще заема място в работилницата.
Добро, но не винаги удобно във времето, решение е веригите да се дават в някой от специализираните сервизи на фирмите, които продават верижни триони.
Когато човек притежава собствен трион, желае винаги да му е под ръка в готовност за работа, би трябвало и да може и сам да заточва веригата. Затова се продават специални пили, приспособления за улесняване на точното им водене, фирмени шаблони. Заточването с пила изисква повече умения – точно спазване на ъглите на заточване на всяко от режещите звена, правилно държане на пилата спрямо веригата, периодично скъсяване на ограничителя на дълбочината на врязване и т.н. Освен това, след време, неминуемо се стига до разлики в дължината на зъбите.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото