Машина за заточване на вериги за верижни триони

verigi1
В НС 9-10/2016 публикувахме подробен преглед на актуалните към момента бензинови и електрически верижни триони Raider. Това са моделите, включени в каталога на марката за 2017 г. Сега изпълняваме даденото в края на статията обещание да представим и електрическата машина за заточване на веригите за тези триони.
Като всеки режещ инструмент веригите се нуждаят от редовно и правилно заточване. Това трябва да се прави редовно, при установяване на начално затъпяване на острите ръбове на режещите звена. Силно захабената верига реже бавно и „мъчително“, проявява склонност към прегряване. Когато тя е заточвана неправилно, възникват отклонения от нормалното рязане, като изкривяване на среза, трудно начално врязване, минимална производителност (включително при остри ръбове на зъбите), склонност към заяждане, повишена склонност към поява на обратен удар и дори скъсване на веригата. В такива случаи е най-добре веригата да се заточи правилно със специализирана за това машина.
Колко често да се заточва веригата? Това зависи от редица фактори – от продължителността на работа, твърдостта на дървесината, качеството на самата верига. Тя се износва бързо, понякога и аварийно, при рязане на замърсена с песъчинки и други твърди тела дървесина, при замръзнала дървесина, при срязване или допир на движещата се верига с пирон, стоманена тел, досег до почвата, удар в камък и т.н.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото