Машина за прочистване на затревени площи

1
У повечето любители градинари битува представата, че за създаването и поддържане на качествен тревен килим е достатъчно само редовното поливане, косене и наторяване. Известна е и произхождащата от дъждовния Албион поговорка, че няма нищо по-лесно от поддържането на тревни площи: „Поливаш, косиш, косиш и поливаш, и така само 100 години поред.“ Друг е въпросът дали зад тази алегория не се крие един от ключовите фактори за успешно развитие, включително и на всяко общество – необходимостта от столетни традиции на постоянство, на неспирно развиван и надграждан интелект, на умно, честно и отговорно влаган труд.
В действителност обаче, освен неизбежната косачка, за поддържане на тревните площи е необходима и машина за прочистване на тревата. За целта се използват два вида машини, които се различават основно по работния инструмент и оттук – по дълбочината на врязване в почвата. Машините, които извършват т. нар. вертикутиране (транслирана в българския език чуждица, означаваща „вертикално рязане“) извършват дълбочинна обработка, като остриетата на ножовете им се врязват на дълбочина до 25 mm. Тези машини изискват мощен двигател, най-често бензинов, и поради това се използват предимно при професионалното отглеждане на големи тревни площи.
За поддържане на тревата в малки домашни градини се използват машини със сходно действие, но изискващи значително по-малка мощност на двигателя, което позволява използването на предпочитания в такива случаи електромотор. Това, естествено води и до значително по-ниска цена.
Именно такъв вид машина е моделът GD300 на Black&Decker.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото