Международната архитектурна изложба Wienerberger Brick Awards 2016 гостува в София

wienerberger4
На 15 октомври в столицата бе открита изложба, която представя пред българската публика един от най-големите в света архитектурни конкурси Wienerberger Brick Awards 2016. Изложбата, намираща се на т.нар. Мост на влюбените до НДК, ще бъде експонирана до 28 ноември т.г. Тя представлява професионален интерес не само за архитекти, предприемачи и строители, но и за всички, които се интересуват от съвременната архитектура, от постиженията на нейни изтъкнати творци, съчетаващи оригиналност и оптимални условия за обитаване – здравословна жизнена среда и минимални топлинни загуби. Този конкурс представя най-доброто, което предлага съвременната архитектурна и строителна мисъл – модерно строителство, изпълнено с най-дълговечния в човешката цивилизация строителен материал – керамиката.
Организатор на изложбата е „Винербергер“ ЕООД, българският клон на най-големия в света производител на керамични блокове за зидане, австрийският концерн Wienerberger, компания с близо 200-годишна история. На отриването на изложбата присъстваха кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова и зам.-кметът Мария Бояджийска.
2
Гостите бяха поздравени от управителя на „Винербергер“ ЕООД и „Тондах България“ ЕООД г-н Цанко Миланов, който представи изложбата, традициите и постиженията в провеждането на международния конкурс Wienerberger Brick Awards. Той наблегна на успешното представяне на редица български проекти и творци в архитектурата. В изказването си той заяви:
„За нас керамиката е не просто бизнес модел, за нас тя е страст, предизвикателство, начин на изразяване и комуникация със света. Керамиката е материал с хилядолетни традиции, но той може да бъде и иновативен материал, който позволява на архитектите в наши дни да претворяват своите идеи в смели и силни архитектурни послания“.
Г-н Миланов сподели с гордост, че много български проекти са участвали в предишни издания на конкурса, като през 2012 г. в неговото жури е участвал дори и български архитект в лицето на арх. Пламен Братков. В заключителните си думи г-н Миланов напомни още, че националният конкурс за международното отличие на Wienerberger Brick Awards 2018 продължава с набиране на нови проекти на национално ниво до края на 2016 година. Накрая той сподели своята благодарност към Столична община за подкрепата при организацията на изложбата.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото