Металотърсач FERVI MD01


Нова мода се вихри от доста време по крайморските плажове. Покрай редовните ранобудници, които тичат, разхождат се или се отдават на йогистки упражнения в очакване на първите слънчеви лъчи, се появиха и съсредоточени хора, които с металотърсач в ръка обхождат пясъчната ивица. Рядко се връщат без някоя и друга монета, понякога и с по-ценна плячка попаднала в пясъка – бижу например. Уловът често е в кърпа вързан, стига друг ловец на изгубени предмети да не е минал по-рано. За повечето хора комерсиалната страна в случая е на заден план. Водеща е ловната, откривателска тръпка, а когато заниманието се съчетае с добро утрешно раздвижване, ползите са вече няколко.
Казаното дотук описва лични наблюдения от плажна ивица на китно гръцко селце със съхранена природа, а не по нашенски бетонирано и чалгализирано. При това хората с металотърсачи се оказаха… предприемчиви българи.

Тази мода породи интерес към практическото приложение на този вид уреди в ежедневието. А възможността лично да изпробваме предоставен ни от „Ташев-Галвинг“ любителски металотърсач, роди тази статия. Подчертаваме, че моделът е любителски – измежду най-евтините от този вид на пазара. За тези, които сънуват гърнета с жълтици или парчета самородно злато из потоци и рекички, евтини решения няма.
Металотърсачът MD01 носи марката на известната италианската фирма FERVI, чийто продукти у нас се предлагат от „Ташев-Галвинг”. Той е предназначен за откриване на метални предмети – черни (съдържащи желязо) и цветни метали (злато, сребро, мед, платина, алуминий, олово). Уредът е в състояние да открива монета с диаметър 25 mm от разстояние до около 15 cm, което се потвърждава при изпробването му.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото