Миксери за строителни разтвори на Collomix


Развитието на строителната химия през последните години коренно промени технологията на работа, силно улесни и направи многократно по-ефективен труда на строителите, значително повиши качеството на различните дейности в грубото и довършителното строителство, при извършване на ремонтни работи.
Преобладаващата част от строителните разтвори за зидане, измазване и шпакловане на стени и тавани, направа на саморазливащи се подови замазки, всевъзможни лепила за облицовъчни плочи, за залепване на топлоизолационните плочи и други се доставят на мястото на използването им предимно във вид на сухи смеси. Работният разтвор се получава чрез смесването им с точно дозирано количество вода и разбъркване с миксер. Съвременните материали за зидане, каквито са керамичните блокове Wienerberger POROTHERM или блоковете газобетон YTONG, имат точни размери, което позволява да се свързват с тънък слой лепило – 10–12 mm при първите и 1–3 mm за вторите. Блоковете прилягат плътно един към друг и много лесно се получава напълно равен зид, за чието измазване често е достатъчна и само шпакловка с дебелина, не повече от 10 mm. Материалите за саморазливащи и самонивелиращи се подови замазки също позволяват лесно получаване на равен и гладък под, подходящ за тънкослойно лепене на плочките при дебелина на пласта лепило 3–6 mm.

Тези, а и редица още други примери от строителната практика, красноречиво показват, че не количеството, а качеството на съответните строителни разтвори е решаващо за крайния успех. От една страна то се гарантира от производителя на сухата смес, а от друга – зависи от доброто разбъркване за получаване на готов за употреба напълно хомогенен разтвор.
Навлизането на множество нови строителни материали силно промени технологията на работа, но и създаде остра потребност от нов вид инструменти – електрическите миксери, ръчни или полустационарни. Повечето производители на ръчни електроинструменти своевременно реагираха на бързо засилващото се търсене и побързаха да предложат на пазара свои модели, често базирани на някоя по-мощна бормашина с основно преработена предавателна кутия. Нерядко това са компромисни решения, колкото да не останат извън пазара. По правило повечето от тези машини се комплектуват с една-единствена бъркалка.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото