Миксер за самонивелиращи се разтвори Collomatic LevMix

LevMix1
Най-новият сред професионалните миксери за строителни разтвори на немската фирма Collomix, моделът Collomatic LevMix, бе гвоздеят в презентацията на г-н Масимо Гасперини, ръководител направление „Експорт“, по време на партньорската среща на „Ташев-Галвинг“ в Рибарица. Collomatic LevMix е не само новост в производствената програма на Collomix. Тя е новост и в световен мащаб, защото към момента немската фирма е първата и единствената, която предлага такава машина. Това обяснява и засиления интерес при нейната поява на пазара, а някои европейски производители на сухи смеси побързаха да я препоръчат като най-подходяща за техните материали.
Новият миксер Collomatic LevMix е специализирана машина, която многократно облекчава, повишава производителността и качеството на работа при полагането на самонивелиращи се разтвори за изравнителни подови замазки. Това се прави при ново строителство, често при саниране на стари сгради, независимо от това какво ще бъде крайното, връхно покритие на подовата конструкция или пък самата замазка ще изпълнява тази функция. В зависимост от точността при отливане на стоманобетонната плоча, от грапавостта и неравностите по нейната повърхност, се налага полагане на изравнителна замазка с необходимата дебелина, за да получаване на желаното ниво на пода с хоризонтално нивелирана гладка повърхност. Тази задача неимоверно бе улеснена чрез навлизането на самонивелиращите се разтвори, една от множеството революционни технологии, които коренно промениха родната строителна практика през последните десетилетия.
LevMix2
Замазката се изпълнява чрез разливане на разтвора върху пода, най-често на успоредни ивици с широчина 25–30 cm. След това той се разнася и подравнява грубо с помощта на дълъг метален шпахтел (гребен със ситни зъби) или друг със същото предназначение инструмент, с което се улеснява и ускорява неговото разливане. За да се получи напълно гладка, без шупли от въздушни мехурчета повърхност, положеният пласт се обработва с иглен валяк, за да се отдели съдържащият се в разтвора въздух. Под въздействие на силите на гравитацията течливият разтвор се разлива от само себе си, докато се получи хоризонтална, огледално гладка повърхност, т.е. той се самонивелира.
Разтворът се приготовлява непосредствено преди полагането му чрез разбъркване с вода на фабрично приготвени сухи смеси. Въпреки огромното улеснение, което осигурява тази технология, изпълнението на самонивелиращите се подови замазки е трудоемка работа, която изисква:
» Прецизно разбъркване на сухата смес с водата, докато се получи напълно хомогенен, без бучки разтвор с необходимия вискозитет (гъстота).
» Пренасяне на готовия разтвор до различни участъци на пода и внимателното му, контролирано равномерно разливане така, че да се получи възможно по-равномерно дебел слой. Самото пренасяне на материала е тежък физически труд, а повдигането и придържането на кофата при разливане силно натоварва прешлените на гръбначния стълб в областта на кръста, придружено с познатите последващи болежки и болестни деформации.
4
LevMix7
За илюстрация на проблема ще споменем още, че дебелината на изравняващата замазка според случая може да варира от само няколко милиметра до няколко десетки. Прегледът на продуктовата гама на водещи производители на смеси за самонивелиращи се разтвори показва, че освен обичайните материали за замазки с дебелини 2–10 mm и 2–20 mm, има и самонивелиращи се смеси, пригодени за замазки с дебелина 4–50 mm, като при дебелини над 15 mm в разтвора се добавя и сух кварцов пясък. Този вид замазки са подходящи и за връхно покритие на силно натоварени подове в работилници, гаражи, производствени халета и др. При саниране на стари сгради, изграждане на тръбни подови отоплителни системи или защитна плаваща замазка над подова топлоизолация, може да се наложи използването на сухи смеси за изпълнение на замазки с дебелина до 80 mm, които се нивелират и заглаждат с механични средства.
Ако приемем среден разход 1,5 kg/m² при дебелина на слоя 1 mm, за полагане на изравнителна саморазливаща се замазка с дебелина 20 mm върху 100 m² площ е необходимо да се разбърка с вода съдържанието на около 120 чувала (25 kg) суха смес, т.е. да се разнесе, разлее и подравни около 3000 kg разтвор. Задачата се усложнява допълнително от факта, че времето за изливане и подравняване на разтвора е около 20–40 min, а замазката в дадено помещение или ограден участък трябва да се направи наведнъж, без прекъсвания.
Г-н Гасперини очерта и горната граница според обема на работата, при която използването на смесителна помпа става рентабилно – разбъркване на съдържанието на над 250 чувала или над 6000 kg суха смес. Тук трябва да се има предвид, че при прекъсване на работа за интервали над 10 min, помпата трябва да се почиства.
Очевидно, това не е задача, подходяща за изпълнение и с ръчен миксер. Най-малкото за това са необходими трима души – един разбърква, а двама носят торбите и разнасят в кофи разтвора, което е тежък физически труд. Освен това и тримата вдишват прахта, която се вдига при насипване на сухата смес, освен ако не работят с маски.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото