Многооперационна дърводелска машина


Във всяка дърводелска работилница или просто при обработване на детайли от дървесина задължителните операции са рязане, рендосване и пробиване. Съответно за всяка от тях има специализирани машини. Набавянето им изисква значителен разход на средства, както и работилница, разполагаща с необходимата за поставянето и работата с тях площ. Ето защо обръщаме по-специално внимание на поредния представител от серията полустационарни машини Raider Pro – RDP-CWM01. Дали ще бъде наречена комбинирана или многооперационна, разлика няма. Същественото е, че тази дървообработваща машина може да реже като циркулярен трион, да рендосва като абрихт, да пробива отвори със свредла, да издълбава с фрезер отвори с различна форма. За най-накрая оставихме най-впечатляващото – машината може да рендосва и като шрайхмус.
Всичко това, събрано в една машина, заемаща място 1006х760 mm и с крайна цена 1099 лв., определено е добра новина за амбициозните, както се казва, домашни майстори, които имат претенцията, а и уменията не само да сглобяват и да извършва дребни ремонти, но и да майсторят мебели и други дървени конструкции в дома или на вилата си. Машината има монофазен асинхронен електродвигател с мощност 2200 W, предвиден за циклично повтарящ се работен режим с времетраене 40%. Движението от електродвигателя се предава на работните органи посредством дълъг ремък.


Понеже най-често именно рендосването изисква по-голяма и стационарна машина, описанието на възможностите на новата машина, започваме с него.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото