Многофункционалният Black&Decker MT300

B&D1
Всеки, който следи внимателно публикациите в „Направи сам“ за новите ръчни електроинструменти на известната американска марка Black&Decker, които нейният дистрибутор „Ташев-Галвинг“ предлага на нашия пазар, едва ли би останал изненадан от появата сред тях на един все още сравнително нов за българските професионални и домашни майстори ръчен инструмент – многофункционалният B&D MT300. Предназначени за рязане и шлифоване на различни материали, този вид инструменти се отличават принципно от всички останали, при които работният инструмент извършва въртеливо или възвратно-постъпателно движение. B&D MT300 и аналогичните по начин на действие модели на други водещи производители придава на работния инструмент осцилиращо движение с висока честота. Той се завърта вляво и вдясно, като описва сектор с ъгъл 2,8°. Честотата на това движение може да се променя плавно в границите 10 000–22 000 minˉ¹, както е в нашия случай.
Инструментът бива наричан многофункционален, защото, макар и частично, но често напълно достатъчно, може да замести няколко самостоятелни електроинструмента –- прободен трион, саблен трион, ъглошлайфмашина, делтайшлайфмашина, шабър. Нещо повече – при редица приложения и конкретни случаи, той може това, което другите не могат, нещо, което го прави незаменим.
Досега на страниците на „Направи сам“ този вид електроинструменти бяха представени единствено с модели на Robert Bosch от любителската и професионалната серии и професионалните машини на Fein. Поради това читателите на списанието вече разполагат с подробна информация за спецификата и сферите на приложение на този вид инструменти.
Какво бихме могли да добавим в повече за новия електроинструмент на Black&Decker. Макар и сравнително нови за масовия пазар, първият ръчен електроинструмент от този вид е създаден през 1985 г. от немската фирма Fein. Основана през 1867 г., тя е един от родоначалниците в изобретяването и производството на електрически задвижвани инструменти, създател е на първата ръчна електрическа бормашина (1895 г.) и на ред други електроинструменти, притежател е на над 500 патента. Първият ръчен електроинструмент с осцилиращо движение на работния инструмент е бил създаден за конкретно приложение – лесната, бърза и без повреждане на купето смяна на залепени със силиконово лепило автомобилни стъкла.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото