Мобилна маса за накланящи се циркулярни триониЕдна от причините, поради които този вид циркулярни триони намира широко приложение, е тяхната мобилност – възможността лесно да се пренасят от обект на обект, там където се работи. Това с най-голяма сила важи за малките машини и в по-малка – за големите циркулярни триони. Причината е разликата в теглото им. Така например, докато моделът Metabo KGS 216 M I с максимална дебелина на рязане 65 mm тежи 14 kg, трионът Mеtabo KGS 315 Plus с максимална дебелина на рязане 120 mm е 26 kg.
Освен това, включително и при работа извън работилницата – на обект, дори и при полагане на дървени подови настилки, машината трябва да се постави върху стабилна маса, на удобна за работа височина. Всичко това поражда допълнителни проблеми, които като че ли помрачават донякъде безоблачната представа за мобилността на тези циркулярни триони.
Решение на проблема е стойката KSU 400, която преди няколко години Metabo пусна на пазара. Сега немският производител на професионални електроинструменти и машини прави поредната стъпка в тази насока, като преди месец пусна на пазара комбинирана стойка-количка KSU 250. За разлика от предшественика си, новата стойка не само осигурява стабилна опора на машината по време на работа, но силно улеснява нейното пренасяне, а и съхраняването й, когато не се използва. Освен това стойката е универсална – към нея може да се монтират не само всички циркулярни триони на Metabo от този вид, но и на редица други производители.


В работно състояние тя представлява отлична работна маса, която осигурява стабилна опора на циркулярния трион.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото