Монтиране на дъсчени настилки на открито (декинг) – част II

Wolf1
Монтиране на дъските с видими глави на винтовете
В предишния брой на списанието разгледахме изграждането на дъсчени настилки на открито и по-конкретно – технологията за монтиране на дъските със специализираните инструменти и приспособления на немската фирма Wolfcraft. Тази първа статията бе посветена на метода на закрепване на дъските, при който главите на винтовете са скрити, а лицевата повърхност на дъските се запазва ненаранена.
Тук ще разгледаме класическия вариант на закрепване, при който винтовете се завиват директно през дъските, а главите им остават видими върху настилката. За този метод на работа Wolfcraft също предлага специализирани инструменти и приспособления. Тяхното използване силно улеснява работата, съкращава се необходимото за това време и най-важното, подчертаваме за пореден път, постига се високо качество на изпълнението. Практически без възможност за допускане на грешки поради недостатъчно умение или невнимание. Това не е без значение, защото такава тераса или веранда се прави веднъж за десетилетия напред, а мърляво свършената работа все ще дразни и боде очите.
След като носещата скара от бичмета е правилно изградена, както това бе разгледано в миналия брой, остава да бъде монтирана и дъсчената настилка. При дебелина на дъските 25 mm се използват винтове от неръждаема стомана Torx TX 25 4,5х60. Този начин на монтиране е по-лесен и по-бърз, спестява се и покупката на монтажните елементи, необходими при скритото закрепване на дъските. За да получи висока оценка, завършената настилка разстоянието между всички редове дъски трябва да бъде еднакво, а главите на винтовете подредени като „по конец“ на една линия. Освен това разстоянието на всеки от тях до канта на дъската също трябва да бъде еднакво. Важно е също така диаметърът на отворите (след ферзенк) за винтовете да бъде колкото е диаметърът на главата винта, а всички винтове да бъдат завити при зададена, еднаква за всички дълбочина.
Wolf13

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото