Монтиране на дъсчени настилки на открито (декинг) – I част

Wolf1
Дървените настилки на открито, с тях и англоезичното им наименование декинг (Decking), трайно се настаниха при изграждането на веранди и тераси около къщата или в градината, за застилане на беседки и повърхността около тях, покрай басейни и други обособени с характерно оформление в градината места. Този вид настилки придават присъщата на дървото характерна топлина и уют, чудесно се вписват в природната среда. Появата им стана възможна благодарение на множество вносни и местно производство материали – специално произведени масивни дъски от различни дървесни видове. Благодарение на естествената устойчивост на някои видове дървесина, на съвременните методи и материали за дълбоко импрегниране на материала, включително алтернативните на третирането с химикали т. нар. термодървесина, както и набиращата популярност в Германия DAUERHOLZ – патентована технология за дълбоко импрегниране, позволяваща превръщането на местната иглолистна и други видове дървесина във висококачествен, с висока устойчивост материал за външно приложение. Тези материали са устойчиви на загниване и други увреждания вследствие на външните атмосферни въздействия, UV лъчи и различни вредители.
Дъските от местни видове: лиственица, дугласка ела, вакуумно импрегниран бор и др. са по-евтини, като първите два вида са естествено устойчиви на гниене, на атмосферни влияния и вредители.
Екзотичните видове дърво са силно устойчиви на такива въздействия, поради което в повечето случаи не се налага предварителна специална обработка. Те имат характерно оцветяване и текстура, които се ценят високо, но също така са и значително по-скъпи. Сред най-често използваните екзотични материали за външни настилки са дъските от бангкирай (Bangkiraj). Тяхната популярност се дължи и на факта, че имат напълно приемлива цена за много доброто си качество. Отличават с много висока плътност (около 900 kg/m³), еднородна плътност и текстура. Цветът им е от светлокафяв до тъмночервенокафяв. След по-продължителен престой на открито, ако не се поддържат редовно чрез третиране със специални масла, повърхността им постепенно посивява. Дървото расте в Югоизточна Азия. Цената на настилката (само на дъските) от бангкирай е около 95–105 лв./m².
Wolf2
Често срещана е препоръката, когато се избират материали от тропическа дървесина, да се купуват само сертифицирани дъски, носещи знака FSC. Това е означението на международната организация Forest Stewartship Council, което, от една страна, е гаранция за качеството на дървесината (доколкото знакът не е фалшифициран), а от друга – подкрепя се стремежът на организацията за опазване на тропическите гори от поголовно унищожение. Същото значение има и знакът PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification).
Разнообразието от предлагани на пазара дъски за такива настилки е голямо, широк е и ценовият диапазон – от около 50 лв./m² (северен бор импрегниран – 45 лв./, сибирска лиственица – 50 лв./m²) до около 200 лв./m² за някои екзотични видове (ипе – 185 лв./m², тик – 185 лв./m²).
Когато се обсъжда видът на дървесината, най-често се говори за дъските, докато за носещата конструкция, този проблем се подминава. Това не е далновиден подход, продиктуван навярно от финансови съображения, защото от състоянието и дълготрайността на носещите бичмета, зависи цялата конструкция. Затова оптималното решение е дъските и бичметата да бъдат от един и същ вид дървесина, за да имат еднаква устойчивост, еднакво да набъбват и да се свиват.
Произвеждат се и композитни дъски от дървесни частици и пластмаса (PE/PP) WPC (Wood Plastic Composites), които сполучливо имитират различни дървесни видове. Най-същественото им предимство е, че са изключително устойчиви на атмосферните влияния и загниване. Освен това повърхността им не е хлъзгава, дори и когато е мокра. Цените им са средно от 65–85 лв./m² до около 110–140 лв./m². Даваме тази съвсем бегла ценова информация, за да подчертаем, че полагането на дървени настилки не е разоряващо начинание.
Обичайно повърхността на дъските е надлъжно фино или едро рифелована, което придава допълнителна визуална прелест на настилката, предотвратява подхлъзването, както и поражда приятно усещане при стъпване с бос крак. Визуалният ефект силно зависи от цвета на дъските. Текстурата на дървесината по-ярко личи при дъските с гладка повърхност, чието предимство е и по-лесното почистване на настилката. Запазването на цвета на естествената дървесина изисква поддържане на настилката с различни специално произведени масла. Две мнения няма, че дъсчената настилка се вписва отлично в градинската среда, олекотена и елегантна, създаваща възприятие за неповторимия уют на дървото. Нещо, което не е характерно за студените наглед и при допир настилки с каменни и теракотени плочи, бетонни елементи и др.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото