Монтиране на интериорни врати. Професионален или домашен майстор?


Ако обитавате къща, строена в годините преди 1989 г., раздялата с миналото е бавен, мъчителен и скъп процес. Но и неизбежен, ако желаете да плащате значително по-ниски сметки за отопление, да живеете в комфортни и здравословни условия, домът да ви радва окото и осигурява желания уют, да не се налага всяка есен да подменяте поредната порция разпадащи се керемиди. Първата вълна от т.нар. саниране обхвана пълната подмяна на негодните от топлотехническа и звукоизолираща гледна точка прозорци със съвременна добре уплътнена дограма с двуслойни и трислойни стъклопакети. Тя протече и протича в повечето случаи едновременно с обличането с външна топлоизолация на разточителните по отношение на топлинните загуби фасадни стени. Неизбежна бе и смяната на покривните керемиди със съвременни, а с това и цялостното доскоро непознато решение на покривната хидро-, топло- и пароизолация. Метлата на подмяната, естествено, не подмина водопроводната и канализационна инсталации. Ръждясалите и полузапушени стоманени тръби, от които протичаше умерено ръждива вода, заминаха за скраб, а тяхното място бе заето от полипропиленовите тръби. Същото се случи с някогашните листови и килимени подови покрития, както и с подовите и стенни облицовки с плочи.

Какво остана последно за подмяна?

Най-често интериорните врати. Първо, защото подмяната им не е продиктувана от спешна необходимост и може да изчака реда си. Второ – подмяната на врати в обитавани помещения е същинска беля. Старите каси от масивна дървесина по правило са приковавани с дълги пирони към гипсирани в тухления зид дървени клепета. Тяхното демонтиране почти винаги води до разкъртване на и без това не особено здравия зид с дебелина 1/2 единична тухла. Падането на парчета от мазилката е в кърпа вързано. В сметката би могло да се добави и измазване плюс нова шпакловка на повредените места, както и подмяна на декоративното покритие – било тапети или боя.
Смяната на вътрешните врати в обитавано жилище е типична илюстрация на зложелателното пожелание „да ти влезе майстор в къщи“. За разлика от описаните мащабни ремонти, и особено тези, които се извършват от външната страна на сградата или в едно затворено помещение, примерно банята, при подмяна на вратите погромът засяга цялото жилище. Натрошеният хоросан и прахолякът проникват навсякъде.
Основната група ремонти дейности, донякъде с изключение на водопроводните, обичайно се възлага на специализирана фирма или бригада. В повечето случаи се върши отвън, без продължително присъствие и работа на външни хора в помещенията. При смяната на вътрешни врати това не е така. Затова, опре ли работата до тях, изкушението човек сам да си свърши работата е особено силно. Не се налага чакането, понякога и месец, след заплащане на закупените врати, човек може да подбере най-удобното за себе си и останалите обитатели време, внимателно и без много бързане, с минимални повреди на стените и замърсяване, да си свърши мераклийски работата.
Водени от подобни мисли и все още колебаейки се кой от двата пътя да изберем, се заехме с проучване на пазара на интериорни врати. Общо взето се оказа, че повечето търговци предлагат малко различаващ се асортимент от предимно китайски, чешки, полски и немски врати. Не претендираме за изчерпателност, както и не навлизаме в темата за избор и съпоставка на различните врати според тяхното изпълнение, вида на материалите, пълнежа на крилото и т.н.
Водени от правилото за предпочитания към по-скъпото, стига да е в разумни граници, се доверихме на европейска марка, добре представена и на нашия пазар. Добре опакованата фабрично врата с широчина 80 cm (светъл отвор) заедно с касата се качва и пренася лесно на багажника на лек автомобил.
Дотук добре. Колебанието обаче си остана. Да търсим ли професионални майстори или да се доверим на собствените си сили. При това, изкушението лично да изпробваме специализиран за целта инструмент, също бе налице.
Търговецът, от който купихме вратата бе любезен да ни отпечата на принтер упътване за монтаж на вратата на български език в обем от 1 страница. То съдържа общи напътствия за монтиране на някаква виртуална врата, защото в него не е посочен конкретен модел. Някои от описаните помощни материали и предписани операции очевидно не се отнасят за закупената врата. Текстът има ориентировъчен характер, което усещане се подсилва и от липсата на каквато и да е конкретна за случая информация в графичен вид.

За сметка на това горещо ни бе препоръчан видеофилм, показващ как се монтира врата. С притаен дъх вперихме поглед в монитеро. Още първите кадри ни подсказаха, че тази работа не е за непосветени в занаята. В списъка с необходимите инструменти съзряхме непознати наименования, като: „нивел“, „плюсови“ и „минусови“ отвертки, научихме също, че касата на вратата е съставена от „греди“. Поне за „дървените ками“ успяхме да се досетихме, че авторите на техническото упътване очевидно са имали предвид дървени клинове. А защо не препоръчат много по-съвършените и удобни за работа пластмасови клинове, каквито от години се продават и у нас.

След това бяхме силно впечатлени от умението на майстора-демонстратор да измерва „точно“, при това трикратно всеки размер, широчината на строителния отвор (вътрешен размер!) с помощта на метална ролетка, чиято лента в близост до срещуположната страна неизбежно се огъва в дъга с по-голям или по-малък радиус на закръглението. Чрез същия метод, „на око“, той измерва и разстоянието между вертикалните фризове на касата при нейното укрепване в отвора, нещо което без съмнение трябва да се върши с точност до милиметър. В комплекта на вратата присъства и тубичка с лепило за дърво, докато в упътването е посочено, че лепило няма. Това ни озадачи, защото липсва указание къде се използва. Майсторите от филма също бяха пропуснали тази малка подробност и не посегнаха към лепило. При ъгловата сглобка на фризовете на касата и след това на рамката от первазни летви, което е по-логично, или свързване на первазните летви към касата, което пък ще направи съединението неразглобяемо. В упътването, което няма и следа от скица или чертежче, се споменава и за винтове за дърво с дължина 6 cm (извън комплекта), макар, че на филма такива не се появяват. При монтирането на самата врата никъде не възникна потребност от тях. Загадка! А препоръката в упътването за монтаж, че “Правите первази можете да… заковете към касата“ ни остави безмълвни.
Като капак на всичко, така и не успяхме да се доберем до много съществена информация. В упътването се споменава, че при необходимост двата вертикални фриза може да бъдат скъсени чрез подрязване от долната им страна. В цветните рекламни листовки и диплян пък пише, че крилото на вратата може да се подкъсява отдолу. Слава богу, ама с колко, не пише. Филмът също подминава с мълчание този важен въпрос.

Понеже до болка познаваме, при това от години, качеството на българските технически преводи, придружаващи едва ли не всички вносни машини, инструменти и приспособления, независимо дали става дума за бормашина или кухненска месомелачка, решихме да потърсим оригиналното указание на производителя. На неговия сайт обаче не открихме и следа от нещо такова. Това също ни озадачи, защото всеки производител е силно заинтересован продуктите му да се монтират правилно. Точно според неговите предписания!

 

След така преживените вълнения в дълбок размисъл решихме, че e най-добре да се доверим на специализирани инструменти и на собствената ни майсторска прозорливост, която неволята обичайно активира.
На нашия пазар се предлагат специализирани, по-съвършени и по-пригодни приспособления и инструменти, силно улесняващи качественото монтиране на врати. При това на цени, правещи ги напълно достъпни и за домашния майстор. А както е добре известно, инструментът може да превърне сръчният и мислещ човек в истински майстор!
Под „инструмент“ имаме предвид монтажният комплект на немската фирма Wolfcraft, за който още при първата му поява на нашия пазар преди три години, написахме подробно представяща го статия в списание „Направи сам“ .

 

Сега ни се удаде възможност да го изпробваме лично. При това в утежнени условия, породени от непосредствената близост на отвора до съседна стена, разлика в дебелините на мазилката, разлика в нивата на пода в стаята и коридора, стърчаща част от обърнат стоманобетонен трегер, пресичащ една оп первазните летви т.н.

Избързваме да кажем, че всичко вече описано в предната статия, напълно се потвърди при реалната работа с използване на по-добрия от двата монтажни комплекта на Wolfcraft – моделът PRO. Затова тук ще се спрем само на някои специфични особености и тънкости при монтирането на вратата.
Монтажният комплект PRO е пригоден за монтиране на врати със светъл отвор от 60 до 100 cm и широчина на касата от 8 до 33 cm. Това на практика покрива целия диапазон от размери при интериорни врати. Съответно нашата врата със светъл столарски отвор 80 cm и широчина на касата 16–17,9 cm, е най-често срещаната големина.
Успешният монтаж в много голяма степен зависи от правилното предварително сглобяване на касата. Това се прави върху пода на помещението. Двата вертикални фриза се съединяват с напречния фриз така, че да се получи правилна П-образна форма ‒ успоредни дълги фризове, всеки от които сключва прав ъгъл с напречния фриз. Проблемът е тази форма на касата да се запази трайно, докато тя се постави и намести правилно в строителния отвор, здраво бъде фиксирана в него и окончателно монтирана чрез шприцоване на монтажна пяна.
Без използване на подходящите специализирани инструменти това не е никак лесна работа, защото оставените свободни в долния си край дълги вертикални фризове при най-малкото невнимателно движение за прибиране или раздалечаване може да разрушат не особено устойчивите ъглови сглобки с напречния фриз и касата да се разпадне. Това може да създаде сериозни главоболия, защото детайлите са от плоча MDF, а не от здрава масивна дървесина. Да се прикове временно напречна помощна летва в долния край на касата при красиво изработените, с чувствителна срещу механично повреждане декоративна повърхност, е греховна мисъл.
Именно с този проблем се справя отлично едната от двете двойки приспособления в монтажния комплект. С помощта на, да го наречем условно, „разпъващото“ приспособление (А), сглобената в горния край каса бива здраво укрепена в средата и долния край така, че формата й да остане непроменена, докато тя не бъде окончателно монтирана, а монтажната пяна – втвърдена.
Избраната от нас марка и модел врата е много добре обмислена, което силно улеснява нейното монтиране. Касата се сглобява, като се съединяват трите фриза заедно с техните первазни летви, намиращи от страната на пантите, респективно откъм крилото на вратата. Това от една страна улеснява работата, защото след фиксиране на касата с пяна, остава да се поставят первазните летви само от другата страна на касата. Много съществено според нас е, че по този начин сглобката между двата вертикални и хоризонталния фриз на касата се получава значително по-здрава и по-устойчива, което е съществено предимство при монтиране на касата.

Приспособление А (разпъващо)

Приспособление Б (ъглово)

Касата се сглобява върху пода.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото