Монтиране на ламинатни паркетни подови настилки

Parketi1
След като разгледахме предимства на ламинатните паркетни подови настилки и наборът подбрани инструменти, които един от водещите производители на инструменти, немската компания Wolfcraft, предлага за тази цел, вече може да разгледаме и технологията за монтиране на този вид подови настилки. Правим това с ясното съзнание, че съвременното производство на ламинатните паркетни дъски е усъвършенствано до такава степен, че полагането на покритието да бъде по силите на всеки средно сръчен домашен майстор. При това се използват нескъпи инструменти, които не изискват специални умения за работа с тях.
Тук ще проследим основните, общовалидни операции и тънкости при монтирането на такава настилка с инструменти и приспособления на Wolfcraft. Поради разнообразието в производството на ламинатни паркети, в една статия е невъзможно да бъдат обхванати конкретните тънкости, характерни за всички предлагани на пазара марки и колекции. Ето защо всеки, който се захваща да майстори, трябва внимателно да проучи и указанията на производителя на паркета, като различия може да се очакват най-често според начина на съединяване на дъските една към друга. Появилите се на пазара в края на 1990 г. „интелигентни“ системи за плътно и здраво „скопчване“ на дъските изключително много улесниха и ускориха монтирането на настилката, повишиха нейното качество и направиха тази дейност още по-достъпна за хора, извън гилдията на професионалните майстори.
Практически всеки водещ от световен ранг производител на ламинатни паркети предлага своя, почти без изключения, патентована система за механично свързване на дъските. Затова и разнообразието от фирмени системи и наименования е голямо: Twin Clic, 1clic2go, Megaloc, Haro Lock Connect, UniClick, ClickXpress, DropXpress, ALLOC и др. Минималните различия при изписване на думите Loc и Clic се дължат на използваното от производителя наименование.
Най-общо казано използваните днес системи може да бъдат разделени на четири групи:
» Системи, при които плътното свързване на дъските една с друга става чрез почукване с използване на подложка, със специално профилиран кант (системи Click).
» Системи, при които съединяването се извършва чрез подпъхване под наклон на перото на едната дъска в нута на предната, след което задната дъска се притиска към пода (системи Lock).
» Системи, при които надлъжното съединяване на дъските става както при системите Lock, а напречното свързване, по късите кантове, между дъските в реда – по система Click.
» Най-усъвършенствани са системите, при които надлъжното съединяване на дъските се извършва по система Lock, а напречното съединяване на съседните в реда дъски става чрез упражняване на натиск върху края на поставяната дъска (система Fold-down). При други от този вид захващането се извършва от монтирано в нута на челния кант пружиниращо пластмасово перо (1clic2go, Megaloc).
2
Съвременното решение е дъските ламинатен паркет да се свързват механично една с друга без да се слепват помежду си, както и без да се залепват към основата – най-често добре изпълнена равна и с гладка повърхност саморазливаща и самонивелираща се замазка. Така се получава твърда „плаваща” подова настилка, която лежи свободно върху пода.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото