Моторна коса за екстремни терени STIHL FR 410 C-E


Моторната коса STIHL FR 410 C-E е специално предназначена за косене на стръмни терени. Работата на такива места изисква значителни физически усилия от работника, както и повишено внимание за пазене на равновесие. Необходима е и мощна машина, способна да се справя с жилава и сплъстена дива растителност, бурени, къпини, включително тънкостеблени храсталаци.
Обичайната конструкция на моторните коси, независимо от мощността им, е двигателят и режещият агрегат да бъдат свързани посредством тръба в едно цяло. Поради това и тежестта на двигателя се поема или от ръцете, или лежи на раменете чрез самар, което е характерно за по-мощните и тежки модели.
За модела FR 410 C-E конструкторите на STIHL са избрали друго решение. Двигателят е отделен от режещата гарнитура, като е поставен на самар и се носи на гръб. Ръцете държат и движат само силно олекотената коса – косящия апарат, закрепен към лека метална тръба с ръкохватка. Задвижването на режещия метален нож се извършва посредством гъвкав вал.

Тежестта на двигателя се поема от раменете и гръбначния стълб. Освен това, неговият център на тежестта се намира максимално близо до гръбначния стълб на човека и попада в опорната площ между краката. Това улеснява баланса на тялото и не налага полагане на допълнителни физически усилия за уравновесяване на теглото на двигателя – сериозно предимство при работа на стръмен терен и в пресечена местност.

Двигателят с вътрешно горене е монтиран на самара посредством ефективно действаща антивибрационна система, която погасява вибрациите, с което се осигурява желаният комфорт при работа. За това също така допринася профилът на самара, който приляга добре и равномерно разпределя натиска върху гърба, а широките, дебело подплатени ремъци разпределят натоварването върху раменете. В долния си край самарът има широк, също добре подплатен ремък, който обхваща кръста и се закопчава отпред. Всичко това спомага за сигурното закрепване на двигателя и лесното му, минимално уморяващо носене на гръб.
Обемът на резервоара за гориво е 0,75 l. Това, заедно с икономичния двигател STIHL 2-MIX, осигурява по-продължителна непрекъсната работа, без да се налага често доливане на

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото