Мощни стартерни устройства на DECA за запалване на двигатели


Преди година по това време, публикувахме статия, представяща една ценна придобивка за всеки шофьор на автомобил или по-голямо превозно средство – малко по размери стартерно устройство, способно да запали двигателя, когато в мразовита зимна утрин се окаже, че акумулаторната батерия е предала богу дух. Няма човек с бензин в кръвта, комуто да се е разминало това кошмарно и по правило, връхлитащо в най-неудобен момент, преживяване. Тази беда обичайно преследва предимно автомобилите с акумулаторни батерии в напреднала възраст, ала и сравнително новите, не са застраховани. Достатъчно е да се забравят за по-дълго запалени късите светлини или по-продължително време, габаритните. Както се знае, през зимата, алтернаторът на пренаситен с жадна за електроенергия електроника автомобил, често не смогва да поддържа батерията заредена в условията на градско движение.
Запалването чрез взимане на ток от зареден акумулатор на друг автомобил, също нерядко е премеждие. Да се намери отзивчив дарител, да са налични качествени кабели за свързване на акумулаторите, мястото да позволява доближаване на автомобилите на „кабел разстояние“.
Казаното обяснява, защо преди година приехме с голям интерес предложението да изпробваме в редакционната работилница първите три модела стартерни устройства на DECA: Fast 7K, Fast 10K и Fast 15K, които фирма „Ташев-Галвинг“ ООД бе пуснала на българския пазар. Интересът ни бе подсилен и от факта, че DECA S.p.A., чиято централа и основни производствени мощности се намират в република Сан Марино, е тясно специализирана в две основни производствени направления – заваръчни апарати и устройства за зареждане на стартерни и тягови акумулаторни батерии. Към тях се добавиха и стартерните устройства . За качеството на продуктите с марката DECA говори и фактът, че над 70% от тях се продават извън Италия.
Затова сега сме състояние да добавим и собствените си много добри впечатления, защото, както се знае, когато човек изпробва и лично се увери във възможностите и качеството на дадено изпипано техническо изделие, продукт на съвременните високи технологии, трудно устоява на изкушението да го добави в работилницата си, а в случая и към принадлежностите от първа необходимост в автомобила. Понеже този специфичен вид мерак е силно заразен, неколцина от приятелите ни също се сдобиха с такова устройство на DECA и на свой ред споделят задоволството си от тази придобивка.
Сега представяме новите стартерни устройства на DECA, разполагайки и с впечатленията, добити от едногодишен опит при работа с най-мощния доскоро модел, Fast 15K.
Към вече представените в списанието три модела стартерни устройства, отскоро „Ташев-Галвинг“ ООД предлага и още две, нови и за световния пазар, стартерни устройства на DECA, моделите Fast 20K и Fast 35K.
Основното им предназначение е същото – осигуряване на краткотраен високоенергиен токов импулс, който да подпомогне запалването на двигателя при изтощена акумулаторна батерия на превозното средство. Избягваме думата автомобил, защото двата нови модела се отличават именно по своята мощност, т.е. по възможността им да стартират двигатели с още по-голям работен обем и съответно мощност.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото