Мрежов ръчен циркулярен трион HiKOKI C6MEY с безчетков двигател


Запленени от бързите темпове на нарастване на възможностите на акумулаторно захранваните ръчни електроинструменти на HiKOKI, напоследък вниманието ни все по-често се насочва именно към тях. Това е и пазарна тенденция, станала още по-осезаема след появата на литиево-йонните батерии Multi Volt, които позволиха на японския производител да пусне на пазара ново поколение акумулаторни електроинструменти, които все по-плътно се доближават по мощност, респективно по своите експлоатационна възможности, до сходните по клас електроинструменти захранвани от стационарната електрическа мрежа.
Така например електроинструментите, работещи с батерията BSL36A18 (36 V, 2,5 Ah), вече са съпоставими с мрежово захранвани машини с мощност около 1040 W. Батерията BSL36B18 (36 V, 4 Ah) позволява захранване на електроинструменти, които съперничат на машини с кабел и мощност около 1440 W. Разбира се, най-голямото предимство и привлекателност на захранваните от батерия машини е тяхната автономност. Основният недостатък е цената на батериите и увеличеното тегло на машината.
Ако перифразираме известната телеграма на Марк Твен до влиятелния „Ню Йорк Джърнъл“ обаче, трябва да констатираме, че „всички слухове за смъртта на мрежово захранваните електроинструменти, са силно преувеличени“.

В потвърждение на това в този брой на списанието ще ви представим ръчния циркулярен трион C6MEY – изящно изпипана, бихме казали кокетна на вид машина, с възможност за рязане на дървесни материали с дебелина до 66 mm. Мощността на електродвигателя й е 1050 W и което е по-важно – той е най-съвременен и ефективен. При своето появяване на пазара моделът C6MEY е първият в света ръчен циркулярен трион с безчетков електродвигател. За мрежово захранвана машина, най-същественото предимство на този двигател пред колекторните електродвигатели с четки, е че не се нуждае от текущо сервизно обслужване и дълготрайността му е над два пъти по-голяма. Също така е и по-безшумен.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото