Набор за мокро пробиване на плочи с диамантно свредлоПоевтиняването на инструментите с диамантни зърна даде окончателен и еднозначен отговор на въпроса, кои са най-подходящите за пробиване на отвори в керамични облицовъчни плочки. При това не само в професионалната, но вече и в любителската практика. Несъмнено това са боркороните с режещи диамантни кристалчета по периферията си или т.нар. диамантни боркорони и свредла. Те режат бързо и при минимален натиск, което предпазва плочите от счупване. Изрязват цилиндричен отвор чисто, без нащърбване по ръбовете. Диапазонът от диаметри на боркороните е твърде широк – от 5 – 6 mm до около 70 mm. Боркороните с диаметър до 12 – 14 mm обикновено се наричат диамантни свредла. За разлика от обикновените свредла обаче, тези са кухи, защото всъщност те се врязват в пробивания материал. Изрязаната от него сърцевина (ядка) навлиза в кухината на свредлото, откъдето през надлъжния отвор след избутва навън.
В домашната практика се налага пробиване на отвори предимно с диаметър 6 – 10 mm в облицовката от плочки в банята, кухнята или на друго място. Това е неизбежно. Всеки, който се е опитвал да закрепва с лепенки или гумена вендуза окачалки за пешкири, сапунерки и други предмети, чието място е на стената, се е убедил в това. Резултатът в повечето случаи е разочароващ, защото опитът показва, че рано или късно, те се отлепват и падат. Да не говорим пък за по-тежки предмети – огледала, шкафове и т.н. Колкото и примамливо да изглежда, за съжаление лепилата в тези случаи все още не могат да заменят изцяло класическото механично закрепване със стоманен винт и дюбел бил той пластмасов, метален или химически.
Когато стане дума за пробиване на отвори в плочки за професионалистите изборът отдавна е решен в полза на диамантните боркорони и свредла. Те от своя страна се делят на две основни групи – за сухо пробиване и за мокро, при което се охлаждат с вода – това значително удължава тяхната дълготрайност. За целта на пазара се предлагат различни с очевидно професионално предназначение приспособления за точно позициониране на боркороната (свредлото) и воденето й по време на пробиването. Посредством тънък шлаух те се свързват към плътно затворен съд с помпичка, чрез която се създава необходимото за изтласкване на водата налягане на въздуха.
Тези устройства са подходящи за професионалисти, чиято работа е свързана с пробиване на повече на брой отвори, включително с по-широк диапазон от диаметри, което оправдава и по-високата им цена.
Какво обаче да прави домашният майстор, когато веднъж-дваж в годината, че и по-рядко, му се наложи да пробива някой и друг отвор в облицовката от плочки? Или занаятчията, за който покупката на професионална система за мокро пробиване не се рентира? За тях наборът за мокро пробиване на испанската фирма Rubi би бил истинска находка.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото