Набор на Rubi за прецизно нивелиране на плочите при подови и стенни облицовки


При съвременните методи за тънкослойно залепване на облицовъчни плочи, станали възможни благодарение на добре подготвената равна основа, качествените лепила и равномерното им нанасяне с назъбена пердашка, майсторлъкът основно се свежда до нивелирането на всяка от плочите, така че да лежат в една равнина. Между краищата на съседните плочи не бива да има и най-малка разлика в нивата. Този недостатък отчетливо се забелязва там, където се събират върховете на три плочи. Опитният майстор разчита не само на „набитото си око”, като често се ориентира за наличието на неравност по усет при допир с палеца на ръката. Честото използване на къс мастар и нивелир също е задължителна операция за следене на равнинността на настилката или облицовката.
Верният усет и набито око обаче се придобиват с продължителна практика. Точността на преценката зависи също от осветеността, от правилната подготовка (консистенция) на лепилото. Често избилото при наместване на плочата лепило прикрива и не позволява навреме да бъде забелязана разликата в нивата. Рядкото лепило позволява лесно разместване на току-що положените плочи и има риск някой от краищата им да потъне. И милиметър само да е, неравността ще си личи и в продължение на години все ще се набива на очи и дразни. По същата причина компенсирането на недостатъчно подравнената основа с по-дебел пласт лепило силно затруднява точното полагане и наместване на плочите за получаване на перфектната облицовка. Недостатъците стават ясно забележими, когато след втвърдяване на лепилото, покритието бъде почистено.
Задачата допълнително се усложнява при изпълнение на облицовки с големи плочи с размери над 30х30 cm. Този вид плочи масово се предпочитат, стига размерите на помещението и спецификата на пода (наличието на наклон за оттичане на водата към подовия сифон) да позволяват това.
Този ключов момент при изпълнение на облицовки също има своето съвременно ефикасно решение. Преди близо 5–6 години представихме първата система (набор) на Rubi, създадена за бързото, лесно и най-вече с гарантирано качество нивелиране една спрямо друга на плочите в облицовката, независимо дали става дума за под или стени. Други производители също започнаха да предлагат на пазара сходни по предназначение решения, макар някои и по-несъвършени, например с използване на клинчета за придърпване на краищата и нивелиране на плочите.
След постигнатия пазарен успех, включително на българския пазар, сега Rubi предлага обновен и усъвършенстван вариант на своята система, който вече се предлага от „Ташев-Галвинг” ООД и нейните партньори в страната под наименованието Tile Level Quick Professional. Принципът е същият, усъвършенствани са клещите и помощните материали за придърпване и нивелиране на плочите.
Новата система за нивелиране се препоръчва като особено ефективна при работа с плочи с големина над 30х30 cm и дебелина от 3 до 16 mm. Подчертаваме отново, че системата Tile Level Quick Professional е еднакво подходяща, ефикасна и необходима както при полагане на подови настилки, така и при изпълнение на стенни облицовки.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото