Най-лекият професионален настолен циркулярен трион с колела

img src=“http://napravisam.net/wp-content/uploads/2013/02/TS-254_1.jpg“ alt=“TS-254_1″ width=“543″ height=“362″ class=“alignleft size-full wp-image-21806″ />
TS-254_2
През февруари т.г. Metabo пусна на пазара нов настолен циркулярен трион, който веднага привлече вниманието на специалистите. Моделът TS 254 е най-леката към момента в света машина от този вид, разполагаща със собствена „ходова част“, която значително улеснява нейното пренасяне. Конструкцията за придвижване на машината е патентно защитена от Metabo. Този вид полустационарни машини имат своето запазено поле от приложения, където не може да бъдат пълноценно заменени от други дървообработващи машини. Поради това те присъстват във всяка дърводелска работилница, а олекотените им варианти са разработени за дърводелски дейности, които се извършват на място и поради това машината, понякога и ежедневно, се пренася от обект на обект на ръце и с превозно средство. Този вид циркулярни триони са необходимият инструмент при полагане на дървени подови настилки, всевъзможни дърводелски услуги свързани с вътрешното обзавеждане и монтиране на различни дървени конструкции. Мобилността им държи на разстояние конкуренцията при работа в подпокривното пространство, при ремонтиране на дървената покривна конструкция и др. Ако се вземат под внимание също така малкото тегло и компактните размери, очевидно циркулярен трион като моделът TS 254 би бил оптимално решение и за домашната работилница при нейното по дефиниция ограничено пространство за съхраняване на машините и за работа с тях.
TS-254_3
С тегло от само 33,4 kg новият TS 254, заедно с транспортния механизъм, е с до 50% по-лек от сходните машини с устройство за придвижване на други производители. Необходимо е да се подчертае също, че при конкурентните машини става дума повече за самостоятелна масивна и заемаща място стойка със или без колела, наподобяваща най-често количка. Машината на Metabo има собствени здрави, отлети от алуминий крака, които се разгъват и фиксират неподвижно за броени секунди. Единият от тях е с регулируема дължина, което позволява хоризонтално нивелиране на машината, когато е поставена върху под с неравности. Всички крака завършват с накрайници, които осигуряват стабилна опора и ограничават възможността от нежелано самоволно преместване, породено от вибрациите по време на работа. Стабилната опора на поставения на оптимална височина циркулярен трион са абсолютно необходими за точното рязане, за безопасността при работа и намаляване на умората.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото