Настолен циркулярен трион за прецизно рязанеТова е поредната машина на Bosch, която имаме удоволствието да ви представим преди появата й на пазара в България. При това става дума за настолен циркулярен трион с рядко срещана конструкция – първата машина от този вид, която Bosch пуска на пазара в любителския сектор. С две думи, по-претенциозните към инструменталния си парк домашни майстори вече ще разполагат с машина, каквато досега единствено професионалистите можеха да си позволят, и то при крайно ограничен избор на марки – Festool или Metabo.
Особеното при настолния циркулярен трион Bosch PPS 7 S е, че рязането може да се извършва по два начина. При единия, обичаен за настолните циркулярни триони с неподвижно монтиран в корпуса на машината електродвигател, то се осъществява чрез избутване на положения върху плота детайл към въртящия се диск. При Bosch PPS 7 S обаче, рязането може са извършва като детайлът лежи неподвижно, а циркулярният диск се премества напред. Това е възможно благодарение на специалната конструкция на машината, при което електродвигателят със закрепения върху вала му циркулярен диск, може да се плъзга по два водача. Рязането се извършва като предметът се постави и закрепи върху плота така, че очертаната линия да съвпада с линията на рязане на диска. След това двигателят с диска се издърпва с помощта на ръкохватка към работещия. Щом предметът бъде прерязан, те се връщат в крайно задно положение.
Този начин на рязане позволява постигане на значително по-голяма точност, поради което се предпочита при напречно рязане под прав или друг ъгъл. Съществено в случая е, че детайлът лежи стабилно върху плота, като положението му се контролира с подвижната, въртяща се опора. Така се гарантира, че дискът ще среже перпендикулярно или по точно очертаната линия. Работата се улеснява още повече поради наличието на лазерен прожектор, чийто лъч очертава предварително линията на рязане. Според нас този начин на рязане има и още едно съществено предимство – по-голямата безопасност, защото и двете ръце по време на рязането се намират доста далеч встрани от циркулярния диск.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото