Настолна бормашина за любители-мераклии и професионалисти


Подхванахме писането на тази статия с голям интерес, и дори с известно пристрастие, поради няколко причини. Настолната бормашина е измежду основния арсенал на всяка работилница, независимо дали е шлосерска, авторемонтна, електротехническа, дърводелска и др. Когато става дума за прецизно пробиване на отвори, тя е незаменим инструмент и не може да бъде заменена пълноценно от бормашина, държана на ръка. Пристрастието ни се дължи и на това, че авторът е извървял страдалческия път на домашния майстор, опитващ да се добере в годините преди преломната 1989 г. до мечтаната стойка за закрепване на ръчна бормашина – първо нашенска допотопна с лостова система, а след това и съвсем прилична със зъбна рейка, довлечена за ужас на немската гранична полиция, която зорко охраняваше границите на социалистическия лагер в тогавашната ГДР. Охранителите детектори включиха сирените, превъзбудени от масивното количество стомана в куфара, а появилото се на екрана на рентгена изображение на едрокалибрена стоманена цев – стойката на бормашината, потресе стражите на социализма.
Не случайно след отприщването на потока от невиждани от нашенците до тази дата стоки, една от първите лелеяни покупки бе именно измежду първите появили се на пазара настолни бормашини – китайско производство с ремъчна предавка и три честоти на въртене, къса зъбна рейка и маломощно двигателче, което се задъхва и охотно блокира при малко по-голям натиск върху свредлото. Бормашините от този вид и сега ги има по магазините, като тяхното оцеляване на пазара се обяснява единствено с ниската им цена.
Ето защо възприехме като събитие появата на първата любителска настолна бормашина с марката Bosch – моделът PBD 40. А това че сме в състояние да я представим пред читателите на „Направи сам“ преди или едновременно с появата й на пазара през октомври т.г. дължим на любезното съдействие на направление „Електроинструменти“ на представителството на Bosch в България.

Настолната бормашина PBD 40 e замислена като машина за домашната работилница. Колкото повече обаче вниквахме в техническите подробности, толкова повече се убеждавахме, че тя ще намери радушен прием и в много занаятчийски работилници. Единственото ограничение, според нас, за по-професионалното приложение на бормашината е ограничената мощност на електродвигателя 710 W и съответно максималният диаметър на отвори при пробиване в стомана – 13 mm. От друга страна пък това е компактна машина с размери 350х650х330 mm и тегло само 20 kg.
Най-впечатляващото в новата PBD 40 е, че позволява рядка за любителска машина прецизност при пробиване на отворите.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото