Нивелири с водна либела на Kapro


В НС 11/2012 представихме за пръв в списанието един от водещите в света производители на нивелири – израелската фирма Kapro. Тясно специализирана в своята област, името й е наложила се в света марка на професионални инструменти, отличаващи се с високо качество – точност на измерването, удароустойчивост и здравина, които гарантират дълготрайността на инструмента.
Фирмата предлага широка гама нивелири – обикновени с водна (по-точно със спиртен разтвор) либела, както и всички видове лазерни нивелири – точкови, линеарни и ротационни.
Докато в предишния брой на списанието се постарахме да дадем обща представа за фирмата, сега ще се спрем по-подробно на няколко модела, които ни бяха предоставени за изпробване от вносителя на марката за България фирма „Ташев-Галвинг“.

Нивелири с водна либела

Историята твърди, че този вид нивелири водят началото си от 1661 г., а през 1920 г. добиват в общи линии вида, който познаваме и днес. Въпреки нашествието на електрониката и най-вече на мощните светодиоди, използвани в т.нар. лазерни нивелири, нивелирите с водна либела не губят своето място като удобен, непретенциозен и най-често използван инструмент в строителството, ремонтните и други дейности, когато е необходимо да се определи хоризонтална или вертикална равнини. Наименованието водна либела или воден нивелир е свързано с далечното минало на този инструмент, макар че водата отдавна е заменена с течност на алкохолна основа, която издържа на температури под –20 °С. Дървеното някога тяло също е заменено със стабилни, не променящи формата си здрави алуминиеви профили.
Много малко са фирмите, успели да запишат името си с принос в усъвършенстването на този вид нивелири. Сред тях се откроява и фирма Kapro, чието име се свързва най-вече с внедрения през 1997 г. в нейни нивелири, за пръв път в световната практика, странично разположен визьор (Plumb Site Dual-View).

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото